icon-twitter


ISBN: 9058560406
prijs:  € 39,50
 
 gebonden, 224 pag.
Uitgeverij: Stichting
Kunstboek

Uitverkocht,
niet meer leverbaar.

Groente

Alma Huisken

Alma: ‘Dit gebonden, luxueuze kookboek maakte ik met Belgisch topfotograaf Bart van Leuven. Groente leverde mij mede de Wina Born-prijs voor culinaire journalistiek op. Ik omschrijf het graag als een galerij van 70 in- en uitheemse groenten: soorten die we dagelijks tegenkomen in winkel en toko, van aardpeer tot zeewier, van artisjok tot zuurkool,van andijvie tot zeekraal en alles wat daartussen zit.

Bart schoot voor Groente schitterende staatsieportretten en ik schreef de groentebiografieën, met informatie over herkomst en basisgebruik. Per groentesoort bied ik 2 tot 4 recepten; soms betreft het traditionele bereidingen en soms ook hele andere, modern van snit. In totaal bevat Groente ruim 200 recepten, waarvan tenminste 65 procent vegetarisch. De receptuur is verdeeld over voorgerechten, soepen, sauzen, hoofdgerechten en zelfs enkele nagerechten. Met al die recepten kun je gemakkelijk hele menu’s kunt presenteren.'

De groenten van Groente op een rijtje (en een enkele vrucht):

Aardappel (m.n. Opperdoezer Ronde), Aardpeer, Andijvie, Artisjok, Asperge, Aubergine, Augurk, Avocado, Bamboescheuten, Bataat, Biet, Bloemkool, Boerenkool, Broccoli, Bruine boon, Cassave, Champignon, Courgette, Eekhoorntjesbrood, Erwt (en peultje), Kapucijner, Kardoen, Kikkererwt, Knoflook, Kokosnoot, Komkommer, Kousenband, Kweepeer, Linze, Maïs, Morielje, Mungboon, Okra, Olijf, Paksoi, Paprika, Pastinaak, Pepers, Peterseliewortel, Pinda, Pompoen, Postelein, Prei, Raapsteel, Rabarber, Radijs, Rodekool, Rucola, Savooienkool, Schorseneer, Selderij, Sla, Sojaboon, Sperzieboon, Spinazie, Spitskool, Spruitjes, Tomaat, Truffel, Tuinboon, Ui, Venkel, Waterkers, Witte boon, Witlof, Wortel, Zeekraal, Zeewier, Zuring, Zuurkool

Een greep uit de recepten:

Artisjokken met gewelde boter in citroenbakjes Klassieke andijvie au jus de viande
Falafel met tahinisaus
Hollandse bloemkool met een sausje
Koshere snert
Saag vali moong dal, gevulde Indiase mungboontjessoep Gefrituurde champignons in kaasbeslag
Petits pois à la Francaise
Pikante broccoli uit Puglia
Nieuwerwetse en ouderwetse postelein, met boter
Soep met bamboescheuten, vis, kokos en groene asperges uit Cambodja
Surinaamse petjil, met kousenband
Gevulde courgettebloemen met geitenkaas, pesto en groene chili
Vegetarische moussaká
Kweeperen in muskaatwijn met kardamom
Vlaamse waterzooi met zuring
Oebi djalar (zoete bataat) met palmsuiker-kokossaus en tropisch fruit
Torte di carote e mandorle (Italiaanse worteltjestaart met amandelen)

De pers over Groente

"Referentiewerk van twee professionals. Een zeer mooi boek met evenveel leuke als nuttige informatie."
- De Morgen

"Haar nieuwe standaardwerk. Het betere eetlezen."
- Elle Eten

"Verrukkelijke gerechten, en niet alleen voor vegetariërs! Een must voor iedereen die van groente houdt."
- Tip Culinair

"De liefde voor eten zit haar in het bloed. Zinnenstrelende productie."
- Haarlems Dagblad

"Terug naar de basis. Informatief en mooi verzorgd."
- NRC Handelsblad

"De moeite waard om aan te schaffen. Het boek biedt onverwachte informatie en behandelt ook de chemicaliën in groenten. De kleurenfoto’s zijn niet te overtreffen."
- Chemisch Weekblad