Beste Vrienden van De Groene Luwte,
Ultraklein en buitengewoon groot...
Wat maakt het toch een verschil of je met z'n tweetjes werkt of met z'n vieren in de tuin kunt aanpakken. Onze vaste vrijwilligsters Ali en Sia zijn hier om de twee, drie weken een dag, en dat is echt te zien. Niet dat alle sporen van de Grote Restauratie (herfst 2016) al weggepoetst zijn - gewoon onmogelijk - maar het terrein knapt per keer meer op. Dat komt goed uit, want we verwachten in mei een groep brugklassers, een bus vol Groei & Bloei-leden uit Schagen en verschillende cursisten. En op 21 mei, onze eerste Open Tuinzondag van dit seizoen, staat de deur voor iedereen open!
Ondanks het vele werk maken we elke dag tijd om te genieten, van ultrakleine dingen en van buitengewoon grote. Voor de allerkleinste bloempjes in De Groene Luwte - de schitterend grijs/blauw/mauve bloeiende veldsla, net mini-vergeet-mij-nietjes - gaan we graag op de knieën. Evenzeer verlustigen we ons, omhoogkijkend richting hemel, aan de prachtige zalmkleur van jong blad, glanzend groeiend aan onze ware woudreuzen: de populieren. Met alle bloesem erbij van de fruitbomen, plus tulpen, narcissen, camassia's, daslook, lievevrouwenbedstro en fluitenkruid, kleurt mei hier sprankelend in het groen.
camassia in bloei
Nieuwe dieren en... de grote ganzenverhuizing
In de dierenpopulatie, zo belangrijk in De Groene Luwte, is de afgelopen maanden aardig wat veranderd. Afgelopen januari kwamen vier Khaki Campbell-loopeenden onze menagerie versterken: mooie, koddige en verdraaid slimme dieren die hier snel hun draai vonden. Ze kregen de vrije hand in de moestuin waar ze ijverig hun ingeboren instinct botvieren: zoeken naar slakken. Hoera!! Dat is de mooiste, want natuurlijke oplossing voor al te veel escargots... Heel behendig wisten de eenden via de boerensloot de route naar de grote vijver te vinden en bieden ons bijna dagelijks vier verrukkelijke eieren.
khaki campbell
Ook in de ganzengroep kwam een wijziging. Ooit was het de bedoeling om vier ganzen te houden, maar met een gent (mannetjesgans) in het gezelschap liep dat aardig de hand... Maar ja, ooit een ganzenkuiken gezien en niet vertederd geraakt?! Ons uiteindelijke dozijn Twentse Landganzen moest - dat wist ik al een tijdje - worden ingeperkt. Dat gebeurde met pijn in het hart, maar allerlei valide en ook tuintechnische redenen liggen aan deze beslissing ten grondslag.
Uiteraard wilden we een goed huis voor ze. En opeens, in april, deed zich een fantastische oplossing voor: Dick en Hilda Soek van de Piloersemaborg in Den Ham zochten enkele ganzen om hun eenzame gent gezelschap te houden. (Even uitleggen: Hilda en chef-kok Dick wonen op deze laatste werkende boerderijborg van Groningen en runnen er een uitmuntend restaurant. Het is een fantastische plek om te eten en logeren. Ik ben dol op de ongedwongen sfeer aldaar en gaf er ook workshops, die Dick en Hilda feestelijk culinair omlijstten.)
Tegen de grote ganzenverhuizing zag ik enorm op, maar erg opgelucht kan ik melden dat de vier dames het geweldig doen in de parkachtige omgeving. In de woorden van Dick: 'Het lijkt alsof ze er horen, daar in de boomgaard. Ze zwemmen, wassen zich, eten gras, maken wandelingen en zijn al een beetje waaks aan het worden. Kortom, het gaat ongekend goed, zonder problemen. En de gent is twee meter gegroeid met vier van die prachtige dames om hem heen.'
|
|
|
In deze Nieuwsbrief
|
Voor snelle beslissers!
Ben je een bijenbelangstellende en/of een praktisch ingestelde moestuinder?
Kom naar De Groene Luwte voor een workshop over bijen of voor de praktijkdag Biologisch Moestuinieren:
• zaterdag 13 mei
Tijdens de workshop 'Dichter bij de bij' trakteer ik je op veel mooie en bijzondere bijenverhalen en op twee kennismakingen in onze tuin: met geweldige bijenplanten en - op veilige afstand - met onze bijenvolken. Ook maken we samen 'bommetjes' van klei, die we tjokvol proppen met bio-zaden van echte bijenbloemen; uiteraard neem je die mee naar huis om uit te gooien waar jij maar wilt dat bijen biologisch voedsel kunnen vinden.
Een afwisselende ochtend van 10.00 - circa 12.30 uur
inclusief. koffie/thee, honingwafel
inclusief 'klei-bommateriaal'.
• zaterdag 20 mei
'Praktijkdag Biologisch Moestuinieren' - deze dag begint met een vleugje theorie en is daarna volledig gewijd aan Heel Veel Praktijktips uit de eerste hand, opgedaan in meer dan 20 jaar bio en bd-moestuinieren. Verwacht testjes, bezoekjes aan composthoop, kas en wurmenbak (jazeker!)
Een ''hands on''-dag van 10.00 - ca. 15.00 uur
inclusief koffie/thee/koek
inclusief een eenvoudige doch voedzame tweegangen moestuinlunch, huisgemaakt!
|
Bar mooie besprekingen van Dichter bij de bij
Ja, we weten het, het is nogal onbescheiden om voor jezelf op de trom te roffelen. Maar de bar mooie besprekingen van Dichter bij de bij konden we niet zomaar voorbij laten gaan.
Dit is wat anderen van Dichter bij de bij vinden:
''Alma houdt pas zeven jaar bijen en nu al hét bijenboek? (...) Van Huiskens hand is al een indrukwekkende reeks prachtige boeken verschenen die in geen boekenkast mag ontbreken. Dichter bij de bij hoort daarnaast te staan. Doe jezelf, je kinderen en iedereen die je kent een plezier en koop dat boek.'' De Telegraaf
''Ik ben verrukt. (...) Het is zo mooi, oorspronkelijk, spontaan en betrokken geschreven! Dank voor dit prachtige document.'' BewustZijn Online
''Met rode oortjes gelezen (...) De mensheid kan een puntje kan zuigen aan het fascinerend vermogen van de bijen tot communicatie, harmonische samenwerking en aanpassing. Je zou het liefste zelf een korf op het dak zetten. (...) De bijen worden bedreigd, maar dit boek doet geen sentimenteel beroep, het is een spannend, meeslepend en inspirerend verhaal.'' Trouw
''De auteur etaleert een keur aan korven en kasten, kraakt een reële kritische noot over de omgang met honingbijen en breekt een lans voor de zwarte oerbij.'' Biotech News
''Dichter bij de bij leest als een meeslepende en soms hilarische roman vol bijzondere ontmoetingen en spetterende natuur. Alma's twijfels, ontdekkingen en voortdurende verwondering geven je niet alleen een schat aan praktische informatie, maar leiden je binnen in de bijna magische wereld van de bij. (...) Het boek staat ook vol verrukkelijke honigrecepten: koffie-honing-milkshakes, honingparfait, appel-cheesecake met honing, in honing gekonfijte gember (...) Koop dit boek!'' De Volkskrant
En kopen kan via onze site - je ontvangt een gesigneerd exemplaar met kleine attentie!
380 pag., met vele foto's en 25 honingrecepten - € 24,50
Bestellen
Bestel Dichter bij de bij in de webshop, en je ontvangt een gesigneerd exemplaar!
NIEUW: Weldadige Groene Huisje-arrangementen
Ons Groene Huisje heeft zijn eerste gasten alweer mogen ontvangen.
Vanzelfsprekend kun je het Huisje boeken voor 1 overnachting (€ 79,- voor 1- 2 pers.), maar we vonden het leuk dat onze gasten kozen voor een van onze nieuwe arrangementen.
- Het culinaire arrangement: Aan Tafel!
Dit bestaat uit
- 2 overnachtingen met biologisch ontbijt (geserveerd op de veranda van het huisje)
- 1 x een biologisch 2-gangen diner, geserveerd op de deel in de boerderij.
Een slimme keus, want alles bij elkaar komt dit voor 2 personen neer op € 210,-. (De prijs voor 1 persoon is € 185,-.)
- Arrangement Ontspannen & Verzorgd
Nog zo'n letterlijk weldadige combinatie van slapen, eten en verzorging is het Ontspannen & Verzorgd arrangement.:
- 2 overnachtingen met biologisch ontbijt,
- 1 x een biologisch 2-gangen diner,
- een heerlijk verzorgende, helende en ontspannende Jin Shin Jyutsu-behandeling door Doortje van ±1,5 uur.
Voor 2 personen: € 370,- (of € 265,- voor 1 persoon).
Ons vertrouwde Midweek Arrangement is er natuurlijk ook nog! Het bestaat uit
- 3 overnachtingen met biologisch ontbijt, te boeken tussen maandagnacht en donderdagnacht.
Hier is de prijs voor 1 persoon of 2 personen hetzelfde: € 225,-
En tot slot kun je gebruik maken van het Retraite Arrangement, voor een langer verblijf in Het Groene Huisje. Maak je wensen kenbaar (bijv. inclusief diner en Jin Shin Jyutsu) en wij doen je een mooi voorstel.
Idee? Wat je ook kiest, je bent van harte welkom!
Meer informatie
Alles over de arrangementen vind je op de website van Het Groene Huisje
Boekingen via info@hetgroenehuisje.com
Onze agenda in mei, juni en juli
za. 13 mei Workshop Dichter bij de bij, 10-12.30 uur
za. 20 mei Praktijkdag Biologisch Moestuinieren, - 10.00 - 15.00 uur. incl. lunch. € 95,-
zo. 21 mei Open Tuindag, 11.00 - 17.00 uur, entree € 4,- met rondleiding
za. 27 mei De Groene Luwte is bij De Kleine Plantage voor de Groninger Groentedagen
zo. 28 mei De Groene Luwte is bij De Kleine Plantage voor de Groninger Groentedagen
zo. 11 juni Open Tuindag, 11.00 - 17.00 uur, entree € 4,- met rondleiding
za. 24 juni Workshop Doorzaaien! 10.00-12.30 uur, € 40,-
za. 24 juni Workshop Bewaren, Drogen, Wecken en Fermenteren, 13.30-16.00 uur, € 40,-
zo. 25 juni Open Tuindag, 11.00 - 17.00 uur, entree € 4,- met rondleiding
zo. 16 juli Open Tuindag, 11.00 - 17.00 uur, entree € 4,- met rondleiding
Naar meer informatie over de workshops
Naar meer informatie over Open Tuindagen
Aanmelden voor een workshop
Recept van Alma
Op onze site vind je onder SERVICE regelmatig nieuwe tips voor de tuin, een groen blog en recepten.
Ook in deze brief geven we je graag een recept, dit keer (hoe kan het anders?) uit Dichter bij de bij.
Weense, zoete maanzaadnoedels met warme kersen en amandelen
Maanzaad - gewonnen uit de slaapbol (Papaver somniferum), een papaversoort die bijen graag bezoeken - wordt in Midden-Europese landen veel vaker dan hier gebruikt in gebak en zoete gerechten. Ik ben dol op maanzaad, zeker in deze combinatie van Wiener Mohnnudeln, met honing, kaneel en boter (al een lekkernij op zich) waar je eenvoudige, zelfgemaakte noedels door schept; die serveer je met warme kersen en licht geroosterd amandelschaafsel. Nu nog een glas koele Sprudel ernaast en een kop Wiener Melange toe!
Ingrediënten
300 g bloem van tarwe of spelt
3 eieren
snuf zout
iets koud water en extra bloem
80 g maanzaad
2 tl. gemalen kaneel
50 g boter
2-3 el vloeibare bloemenhoning
Voor de kersen en amandelen:
350-500 g verse kersen, ontpit, gehalveerd (desnoods uit blik, uitgelekt)
scheutje puur kersensap
2-3 el vloeibare bloemenhoning
2-3 el amandelschaafsel
Bereiding
Meng bloem, eieren en zout (en zo nodig water) handmatig, of met de mixer (gebruik de deeghaken) tot een glad, stevig deeg. Vorm dat met bebloemde handen tot een bal, en laat die 15 min. afgedekt op een koele plaats rusten. Rol het deeg daarna dun uit op een lichtbebloemd werkvlak; snijd het deeg in reepjes van 1 cm breed. Laat ze 2-3 min. drogen en kook ze in ca. 4 min. in ruim, lichtgezouten water gaar. Laat de reepjes uitlekken en houd ze apart.
Verwarm de kersen, al roerend, op laag vuur in het kersensap en de honing. Rooster het amandelschaafsel kort tot het net goud kleurt in een droge koekenpan, op getemperd vuur (pas op voor verbranden!). Strooi het in een apart schaaltje en bestrooi het licht met kaneel. Houd dit apart.
Meng maanzaad met kaneel in een grote, voorverwarmde schaal. Smelt de boter met de honing in een steelpannetje, meng de zoete boter door het maanzaadmengsel en schep de noedels er losjes door zodat ze in aanraking komen met het zoete mengsel en ook licht verwarmd zijn.
Verdeel de maanzaadnoedels over vier verwarmde borden, verdeel er de warme kersen over, bestrooi met amandelschaafsel en serveer.
Graag tot in de tuin, Het Groene Huisje of tot een andere keer!
Hartelijke groeten uit De Groene Luwte van
Alma & Doortje
|
|
|
|