EXTRA avond aan De Groene Tafel
Jullie reageerden zo enthousiast op onze eerste Groene Tafelavond van het seizoen - traditiegetrouw gewijd aan paddenstoel en zwam - dat we er een extra avond aan vast knopen. Dus: ook op zondag 25 oktober kun je voor een driegangen maaltijd met paddenstoelen boeken! Doe het snel, want er is al veel belangstelling voor die extra dag.
Reserveren kan nu ook al voor za. 21 november (Zwitserse specialiteiten, zie onder) en za. 19 december (A Very British Christmas Dinner): degroenetafel@degroeneluwte.nl
Alle Groene Tafelavonden even op een rijtje:
- za. 24 oktober: prachtige, wilde paddenstoelen 3-gangen menu, in verschillende bewerkingen!
- zo. 25 oktober: prachtige, wilde paddenstoelen 3-gangen menu, in verschillende bewerkingen!
Prijs: € 27,50 p.p., excl.wijn.
Reserveren voor 24 of 25 oktober? degroenetafel@degroeneluwte.nl
heksenboleet
- za. 21 november: Zwitserse specialiteiten
1e gang: romige herfstgroentesoep uit het Berner Oberland, met Sbrinz (hartige kaas)
2e gang: hazenstoofschotel* met kruidige rodekool en handgemaakte Zwitserse deegwaar (knöpfli)
*of vegetarisch: hartig pasteitje met Zwitserse kaas, knolselderij en knoflook
3e gang: notentaart met zoete kastanjepuree en room, plus koffie/ thee
Prijs: € 27,50 p.p., excl.wijn.
Reserveren voor deze avond kan nu al: degroenetafel@degroeneluwte.nl
- za. 19 december: A Very British Christmas dinner
Alles over deze avond, incl. het volledige menu, lees je in de nieuwsbrief van november, maar je kunt rekenen op De Klassieken: gebraden (wild) gevogelte (+ vega-alternatief), verrukkelijke wintergroenten, pieperpuree, compote van cranberry's en uiteraard de homemade Christmas Pudding (verrassend licht, met brandy butter) die we geflambeerd serveren...
Prijs: € 32,50,- p.p., want voor dit Kerstdiner organiseren we iets feestelijks!
Reserveren voor deze avond kan nu al: degroenetafel@degroeneluwte.nl
Gloednieuwe Moestuincursussen in Molenrij, Haarlem en Baarn
Alma heeft haar Biologische Moestuincursus volledig nieuw opgezet en organiseert nu 4 verschillende, op zichzelf staande onderdelen waaruit je kunt kiezen of met elkaar linken!
Je leest er uitgebreid over op onze website, maar we bieden je hier alvast een beknopt overzicht.
Woon je in het midden of westen des lands? Doe mee, want 3 van de 4 onderdelen geeft Alma ook in Haarlem en Baarn, op prima bereikbare plekken, zowel per OV als per auto!
De groepsgrootte is 6-12 personen, de prijs voor elk zelfstandig deel is telkens € 95,-
1. Basiscursus Bio Moestuinieren (1 dag, 10-15 uur)
Leer in één dag wat biologisch moestuinieren is...
Biologisch moestuinieren is écht anders dan 'gewoon' moestuinieren. En dat leer je van de grond af, tijdens Alma's enthousiasmerende cursusdag. Aan bod komen o.a. het vitaal maken van je bodem, zelf composteren, wissel- en combinatieteelt en natuurlijke vruchtbaarheid. Fijn voor jou, want als bio-moestuinder eet je een stuk lekkerder en gezonder dan daarvoor, en fijn voor je tuin, die dankzij jou mooier en schoner wordt.
Deze dag is zeer geschikt voor (beginnende) moestuinders die nu écht biologisch willen gaan telen.
Kies uit deze data en locaties:
za. 16 januari Molenrij, De Groene Luwte (Gr.)
za. 23 januari Haarlem, Houtmanpad
za. 30 januari Baarn, Leestraat
Prijs: € 95,- p.p. incl. koffie/thee/koek. (Zie ook de Praktijkdag Biologisch Moestuinieren.)
Meer info of aanmelden? Vraag bij Alma het info- en aanmeldformulier Basisicursus Bio Moestuinieren aan.
2. Masterclass Biodynamisch Moestuinieren (1 dag, 10-15 uur)
Voeding voor lichaam, ziel en geest
Ontdek de fascinerende wereld van de biodynamische teelt. Ontwikkeld vanaf 1924 is deze holistisch zienswijze en teelvorm de bron van alle biologische land- en (moes)tuinbouw, en de vriendelijkste omgangsvorm met Moeder Aarde. Aan de orde komen o.a. de levenskracht in je gewassen, de verbinding kosmos-aarde-mens-dier-plant, preparaten voor compost en aarde en het gebruik van de Thun Zaaiagenda. Stel je open, leef je in, en maak jezelf en je groene universum een stuk rijker, ook op spiritueel niveau!
De Masterclass is zeer geschikt voor al biologisch telende moestuinders die op zoek zijn naar bezielde verdieping.
Kies uit deze data en locaties:
zo. 17 januari, 10-15 uur Molenrij, De Groene Luwte (Gr.)
zo. 24 januari, 10-15 uur Haarlem, Houtmanpad
zo. 31 januari, 10-15 uur Baarn, Leestraat
Prijs: € 95,- p.p. incl. koffie/thee/koek én biodynamisch lunch!
Meer info of aanmelden? Vraag bij Alma het info- en aanmeldformulier Masterclass Biodynamisch Moestuinieren aan.
Wortels van tuinboonplant met stikstofbolletjes
3. Masterclass Permacultuur + Tuinecologie (1 dag, 10-15 uur)
Laat wurmen je ploeg zijn ...werk samen met de Natuur
Bij permacultuur is het logische uitgangspunt: werk op duurzame wijze samen met de natuur. Dankzij permacultuur kweek je gezond en lekker voedsel tegen een realistische besteding van geld én tijd. Je schept een prima wisselwerking in een levende omgeving die reikt van wurm tot appelboom!
Alma behandelt deze dag o.a. biodiversiteit, de groene kringloop en mulchen en natuurlijk de basiselementen uit de permacultuur, zoals: ''chop & drop", sleutelgatpaden, fruitboomgildes, tuinsectoren (zonering) en voedselbossen. Plus: ''toegepaste tuinecologie'': handenvol snel realiseerbare tips om je hele tuin op superecologische wijze vruchtbaar en aantrekkelijk te maken (ook voor mede-tuinbewoners).
Deze Masterclass is zeer geschikt voor bio moestuinders die openstaan voor een vernieuwende, losse, natuurlijke aanpak.
Kies uit deze data en locaties:
za. 6 februari, 10-15 uur Molenrij, De Groene Luwte (Gr.)
za. 13 februari , 10-15 uur Haarlem, Houtmanpad
zo. 14 februari, 10-15 uur Baarn, Leestraat
Prijs: € 95,- p.p. incl. koffie/thee/koek én een ecologisch tuingeschenkje.
Meer info of aanmelden? Vraag bij Alma het info- en aanmeldformulier Masterclass Permacultuur aan.
Permacultuur in beeld
4. Praktijkdag Bio Moestuinieren (1 dag, 10-15 uur)
Biologisch moestuinieren in de praktijk!
Leer je het gemakkelijkst in de praktijk? Wil je theoretische kennis uitbreiden met dat 'handen-in-de-aarde-gevoel?' Kom in mei naar Molenrij. In één dag leert Alma je de kernaspecten van de biologische teelwijze en neemt je mee de tuin in van De Groene Luwte. Letterlijk met je handen in de aarde kun je daar zien, voelen, ruiken én proeven hoe biologisch moestuinieren in z'n werk gaat. We doen testjes en onderzoeken van alles, van wurmenbak tot kas. Deze dag zal je inspireren en stimuleren!
Geschikt voor iedereen die het liefst in de praktijk leert, en deelnemers aan de andere moestuinonderdelen die de theorie in de praktijk willen ervaren.
Kies uit deze data:
za. 14 mei, 10-15 uur Molenrij
zo. 15 mei, 10-15 uur Molenrij
Prijs: € 95,- p.p. incl. koffie/thee/koek én soep met brood + kruidenboter.
Meer info of aanmelden? Vraag bij Alma het info- en aanmeldformulier Praktijkdag Bio Moestuinieren aan.
Biologisch moestuinieren, praktijkdag
Naar meer Informatie en aanmelden voor alle Moestuincursussen
HIJ IS IN AANTOCHT... DE MARIA THUN- ZAAIKALENDER
Op dit moment legt uitgeverij Christofoor de laatste hand aan de samenstelling en lay-out van de nieuwe Maria Thun Zaaikalender 2016. Dat heeft even tijd nodig, maar eind oktober gaat hij naar de drukker, waardoor de uitgeverij verwacht hem begin november fonkelend nieuw van de persen te plukken.
Vanzelfsprekend kun je de agenda vanaf november bij ons bestellen
We berichten je daarover graag nader in de Nieuwsbrief van november!
Recepten van Alma
Ter afsluiting een heerlijk recept uit de keuken van Alma! Kijk ook op onze site voor meer recepten.
Lauwwarme Linzensalade
Lekkere Le Puy-linzen (vaak geschreven als Dupuis) smaken heerlijk als soep of verwerkt in een stoofpot, en... geserveerd als lauwwarme salade. Welke linzen je ook kiest: neem beslist geen oranje, die koken tot moes. Qua appel zou ik iets lekkers fris uit de nieuwe oogst nemen.
Linzen
Ingrediënten voor 2-3 personen:
150 g bruine linzen, liefst Le Puy
1 ui met 2 kruidnagels erin
1 wortel, in dobbelsteentjes
1 laurierblad
200 g spekblokjes of - vega-optie - enkele zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
2 frisse handappels
1 dl goede olijfolie
2-3 tl. sherry-azijn (of witte wijnazijn/appelazijn)
zout en peper naar smaak
Bereiding
Was de linzen, zet ze op met tweemaal zoveel water als de laag linzen dik is. Voeg ui t/m laurier toe en gaar de linzen ca. 20-25 min., tot ze beetgaar zijn. Bak intussen de spekblokjes uit, laat ze uitdruipen in een vergiet, maar vang wat van het vet op. Bij zongedroogde tomaten: bak ze kort in een scheutje olijfolie. Schil de appels, snijd ze in blokjes en bak ze kort in het spekvet c.q. in de olijfolie bij de tomaatstukjes. Giet de linzen zonodig af, verwijder ui en laurier. Meng linzen, wortelstukjes, spek (of tomaatstukjes) en appeldeeltjes met olijfolie, sherry-azijn, wat zout en peper (Maar let op met zout: mogelijk is het helemaal niet nodig vanwege het spek of de hartige tomaat). Meng overigens voorzichtig, zodat de boel heel blijft. Voor wie wil: geef er brood met een royale gemengde salade bij. Dan is het een hele maaltijd.
Tot ziens, mails of bels, of tot aan de Groene Tafel of de volgende nieuwsbrief!
Hartelijke groeten van
Alma & Doortje
|