icon-twitter

Moestuintips

Moestuintips van Alma Huisken

Service    |    Moestuintips    |   Recepten van Alma    |    Foto van Doortje    |    Groen Blog

 

Vanuit de biodynamische moestuin in De Groene Luwte geeft Alma u hier allerhande praktische tips. Over zaaien en oogsten van de biologische gewassen, over ecologische balans, en meer... steeds met het seizoen mee.

Moestuintips tuintip zomer 16


Nog meer geraniums?!?

De ultieme balkonkoningin is niet bij iedereen favoriet, maar ik houd graag een plaatsje vrij voor haar, met name voor diep donkerrode soorten. Een aantal potten siert hier elk jaar de veranda van Het Groene Huisje op.

Je kunt geraniums vrij eenvoudig vermeerderen: snijd net onder een bladknop een vingerlang stengeltje af van een gezonde moederplant. Verwijder alle bloemknopjes en zet de stek in een potje gevuld met stekgrond. Houd het stekje warm en vochtig: zoals bij veel stekjes is het van belang dat de blaadjes weinig vocht verliezen. Daarvoor is een minikasje ideaal (maar vermijd de hele dag zon) of de lichtbeschaduwde vensterbank zelf: hul de stek dan wel in een plastic zakje. Geef zo nodig voldoende maar niet overvloedig water. Na 4-6 weken is het stekje beworteld en moet het op eigen kracht verder kunnen leven, op een zonnig plekje, lekker buiten. Of op een beschut plekje tegen de muur van he tuin, bijvoorbeeld.

Overhouden

's Winters binnen zetten en heel weinig water geven.
In het voorjaar verpotten in verse grond en na 15 mei naar buiten!

Succes!

Alma

Moestuintips zomer 16


Zomer!

Eindelijk, eindelijk, eindelijk... nu dan toch: de onvoorstelbare metamorfose heeft zich weer voorgedaan. In plaats van langs kale bedden kun je nu door muren van groente heenlopen! Onze moestuinpaden worden smaller en smaller door de wigwams vol bonen, heuphoge bloemen en de heerlijke wanden van venkelstruiken (het kruid) en frambozen. Plukken en genieten is het motto. Vergeet bij al dat moois niet te denken aan De Tweede Leg. En dat terwijl de eerste nog maar net op gang is, maar moestuinieren is net als regeren: vooruitzien!

De Tweede Leg

Wat kun je nu nog zaaien? Er is enorm veel keuze: sla in alle soorten en maten, andijvie, rondzadige spinazie, winterwortelen, bewaarbietjes, zelfs bladkool wil nog wel... zodra er een bed vrijkomt kun je voort, uiteraard rekening houdend met je wissel- en combinatieteelt. En wanneer augustus in zicht komt kun je ''echte lentebodes'' als radijs en raapsteel opnieuw zaaien, evenals typische tweede-zomerhelft-gewassen, waaronder veldsla en winterpostelein. Zo continueer je de oogst tot ver in het najaar. Heerlijk idee, toch?

Hè? Bloemen in de moestuin?

Dat is een vraag die we vaak krijgen: ''Waarom heb je bloemen in de moestuin?'' Om hele goeie redenen! A. Ik houd van bloemen, hoe meer, hoe beter en dan het liefst ''boerenbloemen''. B: we zaaien hier niet alleen hele verschillende bloemen, maar ook bloemen die in combinatie met gewassen, en bloemen die op wisselende tijdstippen bloeien, als puike en langdurige voedingsbron voor alle bijen (inclusief onze twee eigen volken honingbijen), hommels, vlinders en andere vliegers. En reden C.: in De Groene Luwte volgen we de wisselteelt op biodynamische wijze, van minimaal vier slagen:

1. wortelgewas, 2. blad- en stengelgewas, 3. bloemgewas en 4. vruchtgewas.

Dus eens in de vier jaar krijgt elk bed bloemen voor z'n kiezen. Wat een vreugde! Op het moment staat er bijvoorbeeld een bedje te stralen met lila phacelia, rode klaprozen en oranje goudsbloem erin. In een ander bed bloeien lathyrus, cosmea en borage, plus roze toorts (in dank van een B&B-gast ontvangen), en in nog weer een ander bloembed groeien grote zonnebloemen naar hun fabelachtige hoogte.

We zullen doorgaan...

Als je denkt dat dit seizoen lastig is, denk dan even aan vorig jaar. Weet je het nog? Eerst bleef het heel lang koud en droog, en daarna kregen we zeer grillig weer, van tropisch heet tot koud en nat. Ik heb toen maar liefst vijf keer sperziebonen gezaaid waarvan vier legsels mislukten. Maar bonen moest en zou ik hebben en tenslotte sloeg het vijfde en superlate legsel van 27 juli (!) sloeg aan, en hoe. Dus wanhoop niet als het met je bonen niet wil lukken, de aanhouder wint! Zorg voor een zonnig bed met vruchtbare grond (onbemest, wel voorzien van compost) en houd de aarde er na het zaaien beslist enige tijd vochtig, niet nat. Laagblijvende sperziebonen zaai ik het liefst in rijtjes, met 10 cm tussen elk zaadje aan en zo'n 50-60 cm tussen de rijen. Geef geregeld water. Wat verdunde gier pal voor de vruchtzetting doet wonderen. Dankzij een mooie september- en oktobermaand oogstte ik vorig jaar toch nog volop boontjes, zelfs voldoende om kilo's in te vriezen. Een laat succes, maar een succes!

Die vraatzuchtige slak

Op advies van Klaas Breeksema (van biowinkel De Fledder in Kloosterburen) strooiden we in juni - en na verse regenbuien - randjes legmeel rondom de meest kwetsbare bedden, bijvoorbeeld die met jonge zaaigoed van bladgroenten. Doortje was onze Meesterzaaier en het hielp.. 's avonds tegen tienen trokken we met emmers naar de moestuin om al die (naakt)slakken te verzamelen en via een emmer goed bier met regenwater een alcoholische reis naar de slakkenhemel te geven, met welgemeende excuses erbij (echt. Naaktslakken zijn ook schepseltjes Gods en bovendien prima opruimers. Maar we wilden dit jaar ook graag sla eten).

In die emmers ontstond zo slakkengier, die je rondom je bedden kunt sprenkelen; wij deden dat 1:2 verdund met regenwater. Ook de gier houdt de slakken op afstand - een geweldig truc uit de biodynamisch wereld. Het werkt overigens tot de volgende regenbui...

Voorzaaien in de kas (tot bietjes aan toe!) heeft eveneens erg geholpen tegen vraat. De planten die ik voortrok heb ik tenminste nog 1 of 2 keer verspeend en toen pas, na het noodzakelijke afharden, buiten gepoot. Dan hebben ze wat meer ''body'' en kunnen ze hongerige kleine tuinbewoners beter pareren.

 

Een mooie, rijke zomer en veel succes gewenst!

Alma

 

Moestuintips jan 16


 

Spinazie op de vensterbank

Januari. Winter. En oh, wat smaken die wintergroenten nu allemaal lekker. Hutspot, pastinaak-uit-de-oven, zuurkool in witte wijn, boerenkoolstamppot, preisoep, witlof, geroosterde bieten… Toch, ergens in je achterhoofd begint er iets te broeden. Je ziet een sappig, fris, vers groen blad opdoemen. Spinazie! Een handjevol blaadjes zou al genoeg zijn, als een groene toef op het bord. En dat kan!

Natuurlijk, bezitters van een koude kas zijn in het voordeel, want bij optimaal gebruik van zaaitafels en -border kunnen ze al heel veel spinazie te zaaien, naast rucola en zelfs waterkers en de eerste raapsteeltjes. Maar voor alle kaslozen deze tip: neem een afwasteiltje of een andere wijde, lage bak en stort die vol goede tuinaarde. Bekommer je vooral niet over afwateringslagen van grind of puin, kiep de aarde simpelweg in de teil. Koop een zak scherp spinaziezaad 

Scherpzadige spinazie komt heel snel op en is bedoeld voor het begin van het tuinseizoen. Zaai lekker dik en bestrooi het zaad met maximaal ½ cm aarde. Erg handig is om dat toplaagje aarde te zeven zodat er geen grote klonten op het zaad drukken. Plaats de bak in het licht en houd de aarde vochtig, niet kletsnat. Geduld nu; langzaam zie jegroene puntjes door de aarde piepen, en zich ontvouwen tot blad. Voilà, je eerste zelfgeteelde hapje sla van het seizoen. En met een beetje geluk kun je er twee tot drie keer van oogsten. Eet ze!

 

De vorst voor zijn

Heb je boerenkool, vaste kolen en prei in de moestuin? Mooi. Oogst van boerenkool telkens vanaf het onderste blad omhoog, dan groeit de plant nog door. Verwijder (kweek)gras aan de voet en gooi gele bladeren weg, in de groenbak. Wordt er een vorstperiode verwacht, haal dan wat vaste kolen en prei uit de moestuin. Bind de kolen bij hun voetstronk aan een touw en hang ze omgekeerd op, in een vorstvrije, maar koele (en liefst donkere) ruimte.

Steek de prei zorgvuldig met wortel en al op; herpoot de stengels dicht tegen elkaar in een bak tuinaarde of in een border vlakbij huis die niet vorstgevoelig is. Zo heb je snel je groenten bij de hand, en bevriezen ze niet.

 

Zorg nu voor schone zaaibedden!

Maak, wanneer je tuin vorst- en sneeuwvrij is, alvast enkele zaaibedden in orde, om er volgende maand de rest van je spinaziezaad in te kunnen strooien en ook je eerste tuinbonen te leggen. Haal eventuele bedekking weg en steek er een spade in: voelt de aarde op een handdiepte rul genoeg? Mooi. Laat spitten dan achterwege: het benadeelt het zo belangrijke bodemleven in de toplaag van je tuin. Bovendien is spitten dikwijls onnodig in tuinen waar regelmatig wordt geteeld én compost opgebracht.

Verwijder alle onkruid en gooi dat op een vergaarhoop, die later in het seizoen wordt verwerkt in de composthoop. Trek zonodig een flinke haak door het bed (zoals onze prachtige koperen Pegasus of een drietandscultivator 

Bestrooi de aarde als die armelijk oogt of voelt met een laag van 5-7 cm gerijpte compost of bemeste tuinaarde en laat de boel nu rusten tot februari. Goed idee: dek te bedden af met een laag oud boomblad of vliesdoek (vastgezet met tentharingen of een rij bakstenen). Zo kan de toplaag zich rustig herstellen en houd je het bed schoon, voor straks!

 

Succes!

Alma