
Koolrabi en andijvie
22 juli 2024
Ja, het kan! Groente telen in een eenvoudige pot of bak, en zelfs zonder dat DGN (De Gewraakte Naaktslak) je boel aanvreet, maar blijf altijd waakzaam! Ziehier mijn succes van deze week: gave koolrabi en andijvie!
De teelt van koolrabi neemt wat tijd, maar dat maakt mij niet uit: ik ben er dol op. Elk jaar zaai ik deze groente, in de teelbak van de kleine kas, waarvan de hoogte zo'n 15 cm is, dus even hoog als een middelgrote plantpot. Koolrabi's zijn verdikte planstengels (geen knollen), subtiel van smaak en licht verteerbaar.
Koolrabi
Recept
Hoe je koolrabi moet bereiden? Dun schillen (loof en stengels aan je kippen of de composthoop gunnen), houtige stukjes weg snijden, het vruchtvlees in dobbelstenen hakken en vrij kort stoven in een bodem water met een goeie klont boter, een snufje zout en niet te zuinig vers geraspte nootmuskaat. Neem2 koolrabi's per persoon, het is een verrukkelijke groente. Kookvocht over? Laat afkoelen, zet koud weg en maak er morgen een simpele kop soep van (of twee), met verse bladgroenten, een ruime hand tuinkruiden en 1-2 bio bouillonblokjes.
Andijvie is een groente die hier zelden in tuin of kas ontbreekt en ik graag als sla bereid. Dan proef je dat heerlijke bittertje juist zo goed! Ook deze beregezonde bladgroente teelde ik in de kas, in een doorsnee balkonbak. Na het zaaien in aparte modules, en na het verplanten naar kleine bakjes, teelde ik de andijvie op tot ministruikjes van 7 cm hoogte. Daarna verpootte ik ze naar de balkonbak, in rijke compost. Er pasten er 4 in, rekening houdend met hun groei. Het werden struise gevaartes waarvan je er hier twee ziet. Erg fijn: de slak bleef er uit weg, juist vanwege dat bittere karakter!
Geef andijvie tijdens de groei lekker te eten plus een royale slok regenwater en je wordt absoluut beloond voor je moeite.
Heb ik je enthousiast gemaakt en ga je nu nog andijvie telen? Vooral doen, maar kies dan herfst- of winterandijvie.