De Groene Luwte, luw is het er, en groen…

de groene luwte bospad

 

De Groene Luwte    |    Galerie De Deel    |    Stichting De Groene Luwte Voorwaarts    |    Privacyverklaring De Groene Luwte    |    Cookieverklaring   |

 

De Groene Luwte. Zo heet onze landschapstuin met boomgaard en moestuin van bijna één hectare in Molenrij (noordwest Groningen). Want groen en luw is het hier: aan weerszijden van de tuin bieden weelderige borders en bossingels als ‘groene armen’ beschutting.

Daar doorheen voeren mysterieuze paadjes naar het achterland. ’Groen’ staat altijd in ons vaandel, want we beheren de hele tuin ecologisch en de moestuin en boomgaard biodynamisch.

Wil je de tuin bezoeken met je eigen gezelschap?

Wil je een tuinbezoek aan ons brengen met een groep? Dat kan, op afspraak ontvangen we gedurende het hele jaar groepen hier lees je er meer over.

Het karakter van dit terreinoogsten van tuinbonen en capucijners

De Groene Luwte is een unieke combinatie van royale landschapstuin met forse moestuin plus boomgaard en kleinveehouderij: we houden kippen, ganzen en bijen. Een soepel draaiende groene kringloop en grote zelfvoorziening zijn de doelen waarnaar we streven.

Van ons land oogsten we allerlei groenten en aardappels (waaronder veel 'ouderwetse' soorten), fruit, kruiden, (boeren)bloemen en 'lekkers uit het wild' en we zijn hoopvol gestemd over een uitdijende notenoogst. In de koude kas telen we vanaf het vroegste voorjaar bladgroenten, en trekken ook groenten voor die warmte behoeven (maïs, stokbonen, courgettes en pompoenen). Tot in oktober plukken we er kruiden, komkommers, tomaten en druiven.

De tuin en boerderij, van vroeger naar nu

De Groene Luwte ligt achter een voormalige kleine dorpsboerderij uit 1900, zeventig jaar bewoond door opeenvolgende generaties van de familie Staal. Douwe Staal senior was boer en voerman; hij stalde zijn paarden en wagen op de deel, in het hart van de boerderMosterdpad Molenrij rond 1980ij. Land bezat hij weinig, dus pachtte hij weidegrond voor zijn koeien, die  'bie winterdag' met enkele varkens ook op de deel stonden. Op de hooizolder en het erf scharrelden kippen rond.

In later tijden, vanaf 1970,  is de boerderij door nieuwe eigenaren verbouwd tot woonhuis; ook kochten ze geleidelijk land aan tot de huidige omvang van nagenoeg een hectare, die ze inrichtten met bossingels, vijvers, grasland, stinzenplanten, wilde bloemen en meanderende paden. Daarmee sluit de tuin losjes aan bij de Groninger 'slingertoen', de traditionele, noordelijke tuin, landschappelijk ingericht langs glooiende lijnen.

Sinds onze komstgedeelte van de moestuin van de groene luwte

Vanaf onze komst in 2003 brachten we het boerenkarakter terug: een voormalig weiland richtten we in als moestuin en boomgaard; daar plaatsten we ook de ganzenstal en bijenkast en we gingen kippen houden. Alle mooie landschapselementen in de tuin bleven of restaureerden we. Vanaf dag één werkten we ecologisch en richtten ons ook op grote biodiversiteit, zodat mens, plant en dier (logerende 'wilde dieren' incluis!) zich hier opperbest voelen.


Dit is een unieke plek merken we elke dag. Als echte ‘working garden’, vol Nut en Sier, heerst mosterdzaad en bijen in de moestuin van de groene luwteer levendigheid, maar we ervaren hier eveneens rust en ruimte. We genieten van zowel lommerrijke beschutting als royaal uitzicht over de landerijen. De tuin inspireerde ons tot maar liefst vier boeken (Van het land, Met mest en vork, Dichter bij de bij en het nieuwste Het groene kippenboek.

Bovendien besloten we in 2009 om deze oase te gaan delen, met jou, ons publiek! Dus stellen we De Groene Luwte regelmatig open, verzorgen we rondleidingen en organiseren we bijzondere bijeenkomsten.

Lees het laatste nieuws van ons voor nog meer informatie en de huidige openingstijden.

 

Cursussen het wad en de kwelder

En dan zijn er nog de moestuincursussen. Alma organiseert elk jaar de Basiscursus Biologisch Moestuinieren,  de cursus Biodynamisch moestuinieren en de cursus Permacultuur en de praktijkcursus Praktijkdag biologisch moestuinieren.

Met je eigen gezelschap op bezoek?

Wil je graag met een eigen gezelschap langskomen voor een exclusieve rondleiding met Alma? Dat kan, wij ontvangen jou en jouw gezelschap graag. Vooral de werkdagen zijn hiervoor heel geschikt.

Aantal personen

op bezoek met eigen gezelschap bij de groene luwte

Klein gezelschap: vanaf 1 t/m 7 personen

Wil je heerlijk alleen, of met een klein groepje, genieten van de exclusieve rondleiding door de tuin? Dat kan. Zo is er extra veel aandacht voor jou en je vragen. Een gezelschap begint bij ons bij 1 persoon.

Prijs per persoon € 25,-


Groter gezelschap: van 8 tot 12 personen

Hier geldt een minimum deelname van 8 personen en een maximum van 12 personen.
Dit is bedoeld om tijdens een exclusief bezoek toch rustig met elkaar door de tuin te kunnen gaan en daarbij de gelegenheid te hebben om vragen te stellen.

Prijs per persoon: € 20,-

De opzet

Je verblijf in De Groene Luwte duurt anderhalf. We ontvangen je met koffie/thee en koek. Je gaat met Alma door de tuin en zij legt je al wandelend van allerlei uit over het ecologisch beheer, de groene kringloop, de gewassen en de dieren. Natuurlijk is er volop ruimte voor je vragen.
Uiteraard kun je onze boeken, als je wilt gesigneerd, bij ons kopen.

 

Wil je meer informatie

Neem contact op met De Groene Luwte via e-mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 06-17465136.

Een bezoek nu afspreken

Bel naar 06-17465136 en bepaal met ons een geschikte datum voor jouw bezoek aan De Groene Luwte.