M2A1413 v2
Genieten in het groen

De Groene Luwte

De Groene Luwte is het ecologische natuurparadijsje van fotograaf en coach Doortje Stellwagen en schrijver en vertaler Alma Huisken.

Het ligt net onder de Groningse Waddenkust en bestaat uit een kleine boerderij, een riante tuin (9000 m²) én twee unieke accommodaties: een heerlijk ruim vakantieappartement en een knus natuurhuisje in het groen! Kom en geniet van landelijke rust en ruimte in een idyllische, stralingsarme omgeving.

SDC2201
Bezoek van dieren in de tuin...

Ruimte voor de natuur

In De Groene Luwte pakken wij onze biologische tuin ’onbespoten’ aan, zowel de moestuin als de bloemenborders. Dat doen we door te zorgen voor vruchtbare aarde en massa's biologische planten, struiken en bomen. Ook geven we de natuur veel ruimte. Dagelijks zien we welk gunstig effect dat heeft: bezoek van dieren, zoals vlinders, egels, kikkers en… reeën! Op de foto zie je hoe een ree wegspurt uit onze tuin, door het fluitenkruid heen, met een machtige sprong de (onzichtbare) boerensloot over en… hup, de akker op.

Onkruid bestaat niet

Een groene houding, met ruimte voor de natuur… Dat klinkt tof, hè? Maar dat betekent vaak: meer onkruid toestaan dan je gewend was. En ja, ook hier in De Groene Luwte halen we een overdaad aan woekeraars weg. Maar toch laten we aardig wat ongemoeid, want onkruid is zo vaak nuttig! Zonder brandnetels, look-zonder-look en paardenbloemen waren er véél minder vlinders, bijen, hommels en vogels. Dus volg eens enkele minuten een fantastisch motto uit ‘de groene hoek’: observeer en leer. Als jij in jouw tuin rondkijkt en een vlinder, bij, hommel of meesje ziet genieten van zogenaamd onkruid, dan laat je dat voortaan misschien wel staan…toch?

M2A2094
Een moestuinbed?

Als een veldboeket…

Dit is een moestuinbed… ja echt! We gunden het een jaar rust en zaaiden er geen groente in maar een bloemenmengsel; dat voedt de aarde en houdt het bed mooi bedekt. Want kale grond is voor Moeder Aarde net zoiets als voor ons om zonder jas buiten te lopen bij -10°C! 

Je ziet geel mosterdblad, rode klaprozen en blauwe borage of komkommerkruid, met… één bijna zwarte sierpapaver. Fijn eigenwijs, middenin dit veldboeket.