Verslagen
Financiële verslagen
Toelichting op resultaatrekening 2023
Activiteiten verslag 2023 ev
De stichting heeft te maken met veranderende tijden. De tijd die mensen hebben en de bereidheid om buiten werktijden om vrijwilligerswerk te doen is aan het verschuiven. Dat merken wij als stichting dagelijks.
Helaas hebben we binnen ons vrijwiligersteam te maken gekregen met ziekte en overlijden. Daardoor hebben we met veel spijt en verdriet afscheid moeten nemen van hele trouwe vrienden van De Groene Luwte. Zij hebben zich enige jaren verbonden gevoeld met ons en wij met hen. Samen hebben we bergen werk kunnen verzetten en het cultuurgoed van de stichting weten te onderhouden en gezond te houden. Wij zijn hen daar dagelijks dankbaar voor en de landschapstuin ademt nog zichtbaar hun inzet en energie uit.
Plannen 2023 - 2028
Ondanks de tegenslag door ziekte en overlijden heeft het bestuur een nieuw beleidsplan opgesteld met de volgende zes speerpunten:
- vergroting van biodiversiteit op het gehele terrein
2. aanpassingen aan klimaatverandering zoals:
a) uitgebreidere wateropvang
b) bij beplanting kiezen voor vegetatie die droogte kan velen
c) intensivering van het maken van compostmateriaal (diverse vormen)
d) meer teelt van vegetatie die als mulchmateriaal (waterbesparend) kan worden gebruikt
3. 15-20 procent van het terrein wordt extra geschikt gemaakt voor insecten, amfibieën, kleine zoogdieren en vogels (gezien de afnemende faunastand in de hele wereld, en dus ook hier).
4. We zoeken wegen om genoemde punten en activiteiten op educatieve wijze te kunnen overbrengen.
5. Werven van fondsen
6. Werven van nieuwe vrijwilligers
Voorts beoogt De Stichting
educatie te bieden voor jong en oud over groene ontwikkelingen, en voorlichting over voeding/welzijn/natuurbeleving.
Hoe gaat dat praktisch in zijn werk?
1. In de tuin wordt zichtbaar gemaakt hoeveel gezond voedsel zelf, op eenvoudige wijze en gedurende een lange periode in het jaar, geteeld kan worden.
2. In de tuin wordt zichtbaar gemaakt hoe natuur van belang is voor een tuin en een leefomgeving. Zoals bijvoorbeeld: bomen waar vogels kunnen nestelen, ‘ruige’ en ‘natte’ tuindelen waar vlinders, insecten, kruipende wezentjes, egels, padden en kikker een habitat vinden.
3. Dit zijn allemaal dieren die helpen bij:
• Bevruchting van gewassen
• Het beheersen van plagen als luis, naaktslak en engerling
• Opruimen van ‘rommel’ zoals oude plantresten, rottend materiaal, et cetera.
4. Kringloop, recycleren van materialen in de tuin, hergebruik van tuin- keukenafval tot compost, en toepassing plus hergebruik van alle beschikbare natuurlijke energiebronnen (zonlicht en zonnewarmte, wind, hemelwater)
5. Welzijn: actief bezig zijn in een tuin draagt enorm bij aan bewustwording over welzijn en voeding. Beweging, frisse lucht, zonlicht, gebruik van ‘luie’ spieren, betrokkenheid bij en zorg voor alles wat groeit en bloeit, en betrokkenheid bij en zorg voor eigen voeding (en dat kan een groot deel van alle voeding zijn, tegen geringe kosten van enkele zaden).
6. De Stichting is voornemens lezingen over bovenstaande onderwerpen te organiseren.
7. De Stichting is voornemens cursussen en workshops over genoemde onderwerpen te faciliteren.
Wordt er samengewerkt met scholen?
Samenwerking met scholen wordt actief gezocht
Snoeiwerkzaamheden in de boomgaard
Fondsenwerving
Het bestuur heeft zich vooral bezig gehouden met het zoeken naar (nieuwe) financiële bronnen. Helaas is zij tot de conclusie gekomen dat ''groene'' subsidies de laatste jaren nauwelijks meer bestaan en bij eerdere subsidieverleners kun je niet twee keer aankloppen. Dat betekent dat het bestuur elders aan middelen tracht te komen om haar werk voort te zetten en… doen daarbij ook op jou een beroep. Steun ons!
Elke gift voor de stichting is voor de landschapstuin van De Groene Luwte van levensbelang… en voor jou fiscaal aftrekbaar, want de Stichting is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Stort je gewaardeerde bijdrage op: NL40 INGB 0670 1329 18 t.n.v. Huisken en/of Stellwagen
Onze hartelijke dank!