Boekomslag Dichter bij de bij door Alma Huisken
ISBN: 978 90 6038 813 6
prijs:  € 26,95
 
 paperback flexcover,
ca. 380 pagina's
Uitgeverij: Christofoor

Bestellen/kopen

Dichter bij de bij - op weg naar natuurlijk imkeren

door Alma Huisken
met foto's van Doortje Stellwagen

paperback flexcover - € 26,95 – ca. 380 pag. -  isbn 978 90 6038 813 6


Een fascinerend liefdevol boek over de bijen, rijk aan praktische tips, filosofische observaties, gedichten, recepten, tekeningen en prachtige foto's.

 

Dichter bij de bij is het persoonlijke, fascinerende bijenboek van Alma Huisken, schrijver, biodynamisch tuinier en imker. Nadat ze in haar landschapstuin De Groene Luwte ‘leasebijen’ meemaakte en een bd-imkercursus volgde, houdt ze eigen honingbijvolken. Die benadert ze vanuit haar gevoel, boerenverstand en de bd-zienswijze. Ze wil bijen weerbaar maken tegen ziektes, landbouwgif en voedseltekorten en doet voorstellen hoe dat te bereiken.

Zowel imkers als niet-imkers hebben baat bij haar standpunt, kennis en ervaring en zullen worden meegesleept door haar enthousiaste schrijfstijl.

Gretig put ze uit de geschiedenis van de bij, doet suggesties voor drachtplanten, signaleert de comeback van de Europese zwarte bij, vertelt smakelijk over het wonder honing en portretteert een keur aan bijenwoningen.

Dit liefdevolle boek is rijk aan praktische tips, filosofische observaties, gedichten, recepten, tekeningen én prachtige foto’s. Wat wil de bij nog meer?

 

De eerste reacties op Dichter bij de bij  waren direct in de roos: 'Ik kon niet ophouden met lezen!' klonk het, en: 'Wat een heerlijk meeslepend boek is dit!' Het boek neemt je mee op de 'reis' die Alma maakte om te weten of bijen in haar leven pasten, o.a. door 'leasebijen' uit te nodigen in de tuin van De Groene Luwte. Direct raakte ze geïntrigeerd en werd toegewijd biodynamisch imker. Gloedvol vertelt ze over haar keuze om zo natuurlijk mogelijk te imkeren ('Ik imker voor de bijen, niet voor de honing.')

Dichter bij de bij gaat nog veel verder dan Alma's persoonlijk eavontuur, want ze biedt ons de mooiste verhalen uit bijenhistorie, legt helder uit wat biodynamisch imkeren inhoudt, en kraakt een reële, kritische noot over de omgang met honingbijen. Ze heeft het uitvoerig over honing, stuifmeel en bijenwas en pleit warm voor het zaaien van massa's (biologische) bloemen, want bijen helpen of houden begint met een gevarieerde, voedzame habitat. Een royale lijst van allerlei geschikte bijenplanten voegde ze toe. Ter inspiratie voor ons lezers!

        

Laat je meevoeren door dit persoonlijke, liefdevol geschreven boek, dat ook nog ontroerende bijengedichten bevat, sfeervolle tekeningen én 24 beproefde honingrecepten! De prachtige foto's zijn (natuurlijk!) van Doortje Stellwagen.

 

Reacties op dit boek uit de pers:

''Dichter bij de bij leest als een meeslepende en soms hilarische roman vol bijzondere ontmoetingen en spetterende natuur. Alma's twijfels, ontdekkingen en voortdurende verwondering geven je niet alleen een schat aan praktische informatie, maar leiden je binnen in de bijna magische wereld van de bij. (...) Het staat ook vol verrukkelijke honigrecepten.  Koop dit boek!'' Loethe Olthuis in De Volkskrant

''Met rode oortjes gelezen (...). De bijen worden bedreigd, maar dit boek doet geen sentimenteel beroep, het is een spannend, meeslepend en inspirerend verhaal.'' Henja Schneider in Trouw

''Van Huiskens hand is al een indrukwekkende reeks prachtige boeken verschenen. Dichter bij de bij hoort daarbij. Koop dat boek.'' Felix Wilbrink in De Telegraaf