icon-twitter

Lezingen van Alma Huisken

Onze boeken   |    De Groene Tafel   |   Workshop / Cursus   |    Lezingen van Alma Huisken   |    Bio B&B Het Groene Huisje

 

Sinds de start van haar schrijverscarrière belandde Alma op het sprekerspodium ... en met veel plezier! Zij geeft lezingen en voordrachten in het gehele land. Je kunt haar voor elk soort lezing inhuren, op maat gemaakt, of,  kiezen uit deze onderwerpen:

 Alma loves her food

* Dichter bij de bij

Tijdens deze lezing neem ik je mee de bijenwereld in, aan de hand van mijn boek Dichter bij de bij. Ik vertel je heel graag over de wonderlijk mooie bijenwereld, over een diertje van anderhalve centimeter dat van het grootste belang is voor onze planeet. Haar geschiedenis begon al heel vroeg, ze is even oud als de dinosauriërs! De ontwikkeling van wespachtige wezentje tot solitaire bij, honingbij en hommel is onvoorstelbaar mooi en bijzonder, net als haar gaven, waaronder honing en was.
In deze lezing hoor je ook wat biologisch imkeren is en wat wij voor bijen kunnen doen; een paar hele simpele zaken zijn al enorm steunend, zelfs als je geen tuin hebt!

* Biologisch (moes)tuinieren, ook voor 'kleinbetuinden'

Wie eenmaal zelfgeteelde erwtjes heeft gegeten, of zo'n sappige maïskolf, die wil nooit meer anders. Ik begeleid je graag op het pad naar de moestuin, hoe klein die ook is (zoals enkele balkonbakken). We gaan het hebben over de aarde, over de eerste moestuintjes ter wereld, over kloostertuinen, over plagen in de tuin en hoe je die dikwijls doodeenvoudig kunt verhelpen, en over hoe je zelf zaait en kweekt voor een eigen maal. Haal je klompen of laarzen maar vast tevoorschijn! Als bevlogen biologisch moestuinder trakteer ik je ook op ontelbare kneepjes, rechtstreeks opgedaan in mijn eigen biologische tuin De Groene Luwte.

* 10 Favoriete Planten

Het wordt me vaak gevraagd: wat zijn nu jouw favoriete planten? Ik zou er zo honderd kunnen opnoemen, maar ik beperk me voor een voordracht tot tien bekoorlijke bloemen, geurige heesters, opvallende groenten en... waardevol onkruid! Ik schets 10 portretten van planten die in (bijna) elke tuin kunnen staan en waarvan ook jij enorm kunt genieten. Vele verhalen (de meeste sommige gedompeld in historie, volksgeloof en anekdotes), vele tips, vele toepassingen en veel plezier - dat ga ik je deze avond bieden!

* Ons Culinair Erfgoed, van beschuit tot boerenkool

Heerlijk hoor, al die buitenlandse ingrediënten die we het hele jaar door kunnen krijgen, maar wat is er mis met een beschuit-met-verse-aardbeien? Of met een goed glas bier uit de streek, of zelfgestroopte boerenkool, zo van de stronk? In een royale greep uit ons culinair erfgoed - met anekdotes, achtergronden en andere wetenswaardig-heden - breek ik een lans voor traditionele ingrediënten (en gerechten) waarnaar je soms nostalgisch kunt verlangen. En die gemakkelijker te telen, verkrijgen en koken dan je denkt! Met 3 historische recepten!

* Het Houden van Kippen op Ecologische wijze

Kippen houden lijkt simpel: je timmert een hok, neemt een paar kippen over van de buurman en klaar is Kees. Of niet? Nee. Bij het houden van elk dier, dus ook van de nobele kip, komt er het een en ander bij kijken. We gunnen de dieren immers een fijn bestaan? Het houden van een paar hoenders op ecologisch wijze gaat twee stappen verder. Maar dan heb je ook wat! De lekkerst denkbare eieren, kerngezonde dieren die een prettig leven leiden en die je een enorme bron van schoonheid, plezier en vermaak bieden. Elke dag. Dit wordt een voordracht vol tips en vol malle, en ook ontroerende, avonturen en ervaringen, puttend uit mijn leven als 'herderin' van een zeer gewaardeerd, e