Moestuintips
Moestuintips van Alma Huisken
Service | Moestuintips | Recepten van Alma | Foto van Doortje | Groen Blog
Vanuit de biodynamische moestuin in De Groene Luwte geeft Alma u hier allerhande praktische tips. Over zaaien en oogsten van de biologische gewassen, over ecologische balans, en meer... steeds met het seizoen mee.
Gratis planten? Splitsen!
Het voorjaar is de beste tijd om al te fors geworden planten te splitsen en vermeerderen.
Denk aan hosta's en siergrassen (lampenpoetserplant, miscanthus, carex), maar ook aan heleniums en bieslook. Bepaal naar welk bed je de nieuwe planten gaat verhuizen, maak de aarde diep los en werk er rijpe compost door. (Doe hetzelfde als je planten in potten komen; geef ze ook de ruimte).
Graaf de planten zo ruim mogelijk op, met behoud van alle wortels. Maak ze vrij van aarde zodat je goed kunt zien waar de groeipunten zitten. Steek ze dan met een scherpe spade in stukken en herplant ze onmiddellijk.
Geef ze flink water zodat de fijne worteltjes omhuld worden door vochtige aarde.
Bij bieslook: graaf de hele plant op en splits hem in delen. Herpoot de delen die aan de buitenzijde zitten - opnieuw: give them a good soak, zoals tuingoeroe Monty Don altijd zegt - en gooi het oude hart op de composthoop.
Alma
Groene blaadjes uit het wild
Nu je vast meer in de tuin bezig bent, kom je (hopelijk!) automatisch wilde groeiers als brandnetel, paardenbloem, daslook, barbarakruid en vogelmuur tegen, of planten die zichzelf in de herfst vrolijk hebben uitgezaaid, zoals goudsbloem en komkommerkruid. Gooi ze vooral niet weg maar maak er een voorjaarsslaatje van (de brandnetel even blancheren en laten uitlekken, dan verliest hij zijn prik).
Alma
Wat heb je aan een prikkeltakkenhaag?
Veel! Het is een snel gevormde, gratis haag die heel langzaam verteert en perfect werkt als afscheiding van een tuindeel of erfgrens met de buren. Bovenal is het een oase voor allerlei zangvogeltjes en zelfs merels en lijsters. In die haag zijn ze veilig voor roofvogels en katten dus gaan ze er vaak rusten, en dikwijls ook nestelen. Omdat de haag veel lager is dan een boom en doorzichtiger dan een nestkastje, geeft hij je een prima blik op gezinnetjes van mus, mees en merel!
En wat te doen met nieuw prikkelbaar snoeisel? Leg dat even apart tot het nestelseizoen achter de rug is en vul de haag er dan mee aan.
Alma
Oeps: de ene regenbui na de andere!
Voorjaarsbuien kunnen onverwacht hevig zijn en vormen soms een probleem als je op zware grond teelt. Gaatjes boren met een bollenprikker helpt soms om het water sneller te lozen. Houdt de regen lang aan, trek dan geultjes van je bedden en laat die uitkomen op de paden zodat het water weg kan vloeien.
Heb je sowieso last van snel dichtslaande grond bij regen, dan geldt deze gouden regel: (veel) meer compost op je bedden aanbrengen in rustperiodes en vanaf de herfst. Zo komt de teellaag vanzelf op drogere hoogte!
Alma
Au! Weer geprikt aan snoeiafval van de rozen!
Aan snoeiafval van rozen, meidoorn, Japanse wijnbes, bramen, berberis, hulst etc. kun je je lelijk bezeren. Toch is dit doornige spul nuttig (zie onder), dus bewaar het en maak een speciale takkenhaag waarop al die prikkelbare types belanden. Snoer hem ook wat in, zodat de takken niet overal naar toe uitwaaieren. Mep dan enkele palen van 1½ m lengte zo'n 40 cm de bodem in. Prop nu de takken ertussen. Als je wilt kun je om deze instanthaag ook touw slaan, dat op den duur verteert, maar de haag de eerste tijd goed op zijn plek houdt.
Alma