De Groene Luwte, luw is het er, en groen…

de groene luwte bospad

 

De Groene Luwte    |     Stichting De Groene Luwte Voorwaarts    |    Privacyverklaring De Groene Luwte    |    Cookieverklaring   |

 

De Groene Luwte. Zo heet onze landschapstuin met boomgaard en moestuin van bijna één hectare in Molenrij (noordwest Groningen). Want groen en luw is het hier: aan weerszijden van de tuin bieden weelderige borders en bossingels als ‘groene armen’ beschutting.

Daar doorheen voeren mysterieuze paadjes naar het achterland. ’Groen’ staat altijd in ons vaandel, want we beheren de hele tuin ecologisch en de moestuin en boomgaard biodynamisch en op permacultuur wijze.


Wil je de tuin bezoeken?

De tuin is uitsluitend toegankelijk voor onze verblijvende gasten.
Wil je als gast in onze biologische B&B verblijven of in ons zelfcatering Gastenverblijf De Deel?  Dat kan.
Meer informatie: over onze bio B&B Het Groene Huisje, en meer over ons zelfcatering Gastenverblijf De Deel.


Het karakter van dit terrein
oogsten van tuinbonen en capucijners

De Groene Luwte is een unieke combinatie van royale landschapstuin met forse moestuin plus boomgaard en kleinveehouderij: we houden kippen, ganzen en bijen. Een soepel draaiende groene kringloop en grote zelfvoorziening zijn de doelen waarnaar we streven.

Van ons land oogsten we allerlei groenten en aardappels (waaronder veel 'ouderwetse' soorten), fruit, kruiden, (boeren)bloemen en 'lekkers uit het wild' en we zijn hoopvol gestemd over een uitdijende notenoogst. In de koude kas telen we vanaf het vroegste voorjaar bladgroenten, en trekken ook groenten voor die warmte behoeven (maïs, stokbonen, courgettes en pompoenen). Tot in oktober plukken we er kruiden, komkommers, tomaten en druiven.

De tuin en boerderij, van vroeger naar nu

De Groene Luwte ligt achter een voormalige kleine dorpsboerderij uit 1900, zeventig jaar bewoond door opeenvolgende generaties van de familie Staal. Douwe Staal senior was boer en voerman; hij stalde zijn paarden en wagen op de deel, in het hart van de boerderMosterdpad Molenrij rond 1980ij. Land bezat hij weinig, dus pachtte hij weidegrond voor zijn koeien, die  'bie winterdag' met enkele varkens ook op de deel stonden. Op de hooizolder en het erf scharrelden kippen rond.

In later tijden, vanaf 1970,  is de boerderij door nieuwe eigenaren verbouwd tot woonhuis; ook kochten ze geleidelijk land aan tot de huidige omvang van nagenoeg een hectare, die ze inrichtten met bossingels, vijvers, grasland, stinzenplanten, wilde bloemen en meanderende paden. Daarmee sluit de tuin losjes aan bij de Groninger 'slingertoen', de traditionele, noordelijke tuin, landschappelijk ingericht langs glooiende lijnen.

Sinds onze komstgedeelte van de moestuin van de groene luwte

Vanaf onze komst in 2003 brachten we het boerenkarakter terug: een voormalig weiland richtten we in als moestuin en boomgaard; daar plaatsten we ook de ganzenstal en bijenkast en we gingen kippen houden. Alle mooie landschapselementen in de tuin bleven of restaureerden we. Vanaf dag één werkten we ecologisch en richtten ons ook op grote biodiversiteit, zodat mens, plant en dier (logerende 'wilde dieren' incluis!) zich hier opperbest voelen.


Dit is een unieke plek merken we elke dag. Als echte ‘working garden’, vol Nut en Sier, heerst mosterdzaad en bijen in de moestuin van de groene luwteer levendigheid, maar we ervaren hier eveneens rust en ruimte. We genieten van zowel lommerrijke beschutting als royaal uitzicht over de landerijen. De tuin inspireerde ons tot maar liefst vier boeken (Van het land, Met mest en vork, Dichter bij de bij en het nieuwste Het groene kippenboek.

Bovendien besloten we in 2009 om deze oase te gaan delen, met jou, ons publiek! Dus stelden we De Groene Luwte regelmatig open, verzorgden we rondleidingen en organiseerden we bijzondere bijeenkomsten.
Sinds juli 2021 is de tuin alleen toegankelijk voor bij ons verblijvende gasten in onze B&B Het Groene Huisje en in ons gastenverblijf De Deel.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
captcha