Moestuincursussen in 2020
door Alma Huisken:

In verband met de corona maatregelen
zijn alle cursussen voorlopig in de wacht gezet.

Zodra de maatregelen versoepelen en het weer
veilig is om cursussen te geven, volgen hier
de nieuwe data.

In de tussentijd: blijf gezond en houd afstand!

 


 

Toch dringende vragen over (moes)tuinieren?
Dan is dit misschien voor jou:

 

Tuiniers-Advies-Op-Maat abonnement.


Advies voor jou op maat.

 

mail "abonnement" naar
alma@degroeneluwte.nl

 

 


 

 

Een Gloenieuw Boek van Alma Huisken is verschenen:

Omslag Het Groene Kippenboek

Het groene kippenboek

 

 

Bestellen

 

 


 

 

 

Cursussen over Moestuinieren en Permacultuur:

1. Biologisch moestuinieren - Biologisch als Basis

2. Cursus Biodynamisch Moestuinieren - De Levenskrachtige Biodynamische Tuin

3. Cursus Permacultuur - Geschapen Synergie

4. Biologisch Moestuinieren - De Praktijkcursus.

 

De data en locaties volgen

 

Meer info

 


 

 

 

 

 


 

Heksenthee van smeerwortel

Het is zomaar een donderdagmiddag, in de tuin. En ik zit op het gras tussen de kassen te roeren in een vat als heks Eucalypta in haar ketel vol gore brouwsels (zie het Paulus de Boskabouter-oeuvre), want mijn vat riekt naar 27 kuub verse koeienvlaaien… Toevallig vind ik koeienvlaaien lékker ruiken, dus aan mij is dit klusje welbesteed: ik ‘decanteer’ smeerwortelgier - vloeibare bladmest, die ik enkele weken geleden heb getrokken van armenvol Symphytum officinale, de bladeren geproptin een vat regenwater en verzwaard met twee bakstenen. De boel heeft heerlijk staan te rijpen en gorten en werd elke dag donkerder van tint.

Op deze middag is het tijd: eerst dreg ik de slijmerige smeerwortelrestanten op en hevel ze druipend over naar een compostvat, waarvan de inhoud - yum, yum - dankzij die prut ook perfect tuinvoedsel wordt. De overgebleven ‘thee’ uit het vat giet ik door een zeef in flessen. Die zet ik op het donkerste, koelste plekje in de tuin – gek genoeg is dat naast mijn enorme symphytumplant.

Ziezo: nu heb ik pakweg 10 liter gratis, geconcentreerde, biologische mest uit eigen tuin, genoeg voor enige weken. Perfect om – 1:10 verdund in regenwater – regelmatig aan de voet van mijn tomaten, maïs, aubergines, komkommers, koolplanten, paprika’s en pepers te gieten. Geheel opererend volgens het adagium ‘voed de aarde en de aarde voedt jou’ was dit nauwelijks werk, 100% natuurlijk én probleemloos, mits je maar huishoudhandschoenen draagt…

Overigens kun je deze smeerwortelthee zeker tot en met augustus zetten, want de plant komt ijzerenheinig terug, ook na de 3e keer kappen van het blad!