Een stevige vesting... voor de egel

Vorige maand schreef ik over hoe belangrijk het is om bladeren en kleine twijgen te laten liggen zodat egels daarmee hun winterwoning kunnen bouwen. Dat is nog steeds zo, dus ruim niet teveel op alsjeblieft!, maar wat ik onlangs hoorde van een kenner verraste me zeer: elke egel maakt een nest maakt met wel 20 cm dikke wanden! En die wanden bestaat uit lekker isolerend blad. Al te meer reden om van bijeengeharkt blad een ferme berg te bouwen en het niet in de gft-bak te gooien.

 

... en voor de vleermuis!

Nog een tuinbewoner die zich graag terugtrekt in zijn vesting is de vleermuis. Ooit zag ik hoe een vleermuis een verlaten vogelnestje had gekraakt (geweldig gezicht), maar in de regel zoeken ze spleten in bomen op. En dat betekent weer dat we niet direct de bijl moeten zetten in bomen of dikke takken die 'gebarsten' lijken. Voor hetzelfde geld woont familie vleermuis erin, en in het voorjaar, na een hevige verbouwing, met veel hoorbaar getimmer, familie specht.

 

Het kan nog, bollen poten

Natuurlijk is het verstandig om eind september te beginnen met het poten of bijpoten van nieuwe bloembollen. Maar als je een drukke herfst beleeft en het er in september en oktober niet van kwam, geen paniek! Bestel ze snel bij goede kwekers of leveranciers (vaak krijg je nu ook nog eens fikse korting!) en plan een paar uurtjes vrij. Denk terwijl je poot aan al die frisse kleuren, straks in maart, april en mei. Doen!

 

Met mest en vork...

Als je je bloem- of fruitbedden wilt verrijken met mest, bestel die dan zo snel mogelijk. Of bel een boer in de omgeving en stel een ruil voor: jij een grote teil mest en hij/zij een XXL en rijk gevulde appeltaart. Bijvoorbeeld. In laagjes opgebracht in je composthoop (keer hem gelijk maar even...) brengt rijpe mest het voedingsgehalte op peil, zorgt voor meer evenwicht en trekt kleine kruipertjes aan die de compost gaan vermalen en uitpoepen. En dat is wat je wilt! Vraag altijd om rijpe stalmest en spreid die met een mestvork uit over de schoongemaakte bedden en/of /door de composthoop. Verse mest moet je zelf drie jaar laten rijpen, op een hoop. 

 

Welke mest moet je kiezen?

Koemest (liefst biologische) is voor elke tuin nog steeds het beste basismateriaal, omdat het in verteerde staat het meeste lijkt op de samenstelling van goede tuingrond. Paardenmest mag ook, maar vermijd manegemest als daar houtmot in zit (uit de stal) of snippers van tropisch hardhout. Dat overleven de meeste planten niet. Hoewel iets schraler zijn (bio) geitenmest en schapenmest ook in orde. De mestkeuze heeft vanzelfsprekend te maken met wij jij je in jouw omgeving gemakkelijk te pakken kunt krijgen. Maar vergis je niet, er wonen meer boeren in je buurt dan je denkt!

Alma

Aanmelden nieuwsbrief
captcha