Tsjop!

De Engelsen praten eind mei graag over The Chelsea Chop. Ten tijde van de Chelsea Flower Show bereikt de tuin doorgaans een eerste piek en die nodigt uit het snoeimes uit het vet te halen. Ook juli biedt zo'n knipmoment. Kijk eens wat het opknapt! Lekker al die slierende takken terugdringen, de rozen bedwingen of uit de kluiten gegroeide klaprozen in vorm duwen met stokken en hekjes. En als het helemaal niet wil, of zoals bij ons, de schitterende venkelplanten (venkel het kruid, niet de knol) vanuit het hart zijn kapotgewaaid: tsjop!

Overvloed uit de moestuin

In de moestuin is het motto nu: doe je mond open en de groenten en vruchten stromen erin. Peultjes, tuinbonen, courgettes, aal- en kruisbessen alsmede aardbeien, het is een ware overvloed. Om de slasoorten niet te vergeten en alle heerlijke verse kruiden die je erdoor kunt mengen.

Vraagje: ben je je courgettes al beu? Grill ze eens - kleine courgettes gehalveerd, grotere in lange, dunne plakken gesneden. Een vleugje olie in een stevige grillpan op vrij hoog vuur en keren maar. Verkruimel er zodra ze er als zebra's uitzien wat blauwe kaas over en laat er daarna wat druppels eersteklas balsamico-azijn over druppelen. Serveren en smullen.

Voeding

Geef je courgetteplanten trouwens zelf ook voeding: dit is het moment om 's avonds (hoe later hoe beter) gier te gieteren (1:10 verdund) of een laag compost rond de plantvoet aan te brengen. Zo blijven de planten je massa's vruchten geven. En als je toch bezig bent: vergeet die andere Hongerige Wolven niet: andijvie, maïs, pompoenen en piepers voor de late oogst.

Succes!
Alma

 

Aanmelden nieuwsbrief
captcha