Turrón (Spaans en zoet)

Ach, Spanje in winter! Ik was er ooit aan de Atlantische kust, onder schel, schuin winterlicht. Wat een land, wat een streek, dat Andalusië. Eén van de vele zaken waaraan ik mijn hart verloor was turrón, een heer­lijkheid die een zachte kruising vormt tussen noga en marse­pein. Honing is hier de grote smaakgever, en dan bij voorkeur rozema­rijnhoning of sinaas­appelho­ning, maar dat zal niet in elk tablet turrón het geval zijn. Hier is het wél mogelijk, want sinaasappel(bloe­sem)honing (of citrusho­ning) vind je bij de betere deli, ekowinkel of ook in Spaanse, Turkse en Marokkaanse winkels. Alternatieven zijn acaciahoning of des­noods heldere bloemen­honing; dan smaakt een theelepeltje sinaasappelrasp - of ragfijn gehakte stukjes rozemarijn - er lekker door.

Rooster de blanke amandelen en hazelnoten al schuddend goud­geel in een niet-ingevette koekenpan op halfhoog vuur. Ze ver­branden heel snel, dus let op!

 

Ingrediënten:

100 g honing (zie boven)

100 gram basterdsuiker

het wit van 2 grote eieren, stijfgeklopt

150 blanke amandelen, licht geroosterd (zie boven)

100 g blanke hazelnoten (dus zonder vlies), licht geroosterd (zie boven)

rijstpapier (ouwelpa­pier, uit de supermarkt, afdeling 'bakken').

 

Bereiding

Doe honing en suiker in een pan, breng het mengsel op matig vuur aan de kook. Haal het van het vuur, klop het tot de massa lijkt te verdunnen (dat lijkt eerst helemaal niet te gebeuren, maar volharding is hier het sleutelwoord).

Spatel het eiwit er luchtig door en zet de pan weer op het vuur tot een toffeeachtige massa ontstaat. Roer de noten erdoor en spatel doe het mengsel in een cakevorm die geheel met ouwel is bedekt. Bedek de bovenzijde ook met ouwel en leg er minimaal 1 uur een goed passend gewicht op. Snijd de turrón in vier­kantjes of ruitjes.

 

Wat je erbij serveert? Loeisterke ristretto, of straffe Engelse thee, zwart geserveerd, of om een glaasje belegen robijnrode port of cream sherry (van goede kwaliteit, dat spreekt!)

Alma

Aanmelden nieuwsbrief
captcha