Snert!
December en januari zijn de maanden waarin er bij mij snert op tafel komt. Je weet toch dat snert daags na het maken nóg lekkerder smaakt én dat traditionele erwtensoep vraagt om voorbereiding? Het bekende weken der peulvruchten!
Bij bewaarde soep: snipper er nog een extra preitje (of twee) door voor het verse groentegevoel. Officieel zwemt er altoos een varkenspootje in de soep. Kun je dat niet aanzien, neem dan varkensschenkel, dikke karbonaden of vraag de slager om een rest beenham-met-bot.
Dit heb je nodig voor een lekkere volle pan:
1 varkenspootje of ham (zie boven) of 2 dikke karbonaden
150 g gedroogde groene erwten, 1 nacht geweekt in royaal koud water
500 g spliterwten
1 varkenspootje of ham (zie boven) of 2 dikke karbonaden
1 grote of 2 kleine rookworsten
1 kleine knolselderij, schoongemaakt, in blokjes
half bosje peterselie, fijngehakt
half bosje selderie, fijngehakt
6 - 10 geplette witte peperkorrels
1 grote of 2 kleine rookworsten
2 preien, in ringen
1-2 el Worcestersaus
2 eetlepels ketjap asin (de zoute) of andere zoute sojasaus
Desgewenst: 1-2 gekookte aardappels, fijn verkruimeld
Bereiding
Laat het vlees 2 uur zachtjes trekken in 1,5 liter water. Schuim af en toe af. Haal het vlees van de botten, zeef de bouillon, schep het vlees erin terug. Intussen: overgiet de geweekte erwten met koud water, laat ze 30 min. koken op zacht vuur.
Doe erwten met kookvocht en spliterwten in de bouillon, met knolselderij t/m peperkorrels. Breng aan de kook en laat dit 30-40 min. zachtjes koken. Intussen: laat de worst(en) 30 min. wellen in heet water en snijd ze straks, pal voor serveren in plakjes en doe ze door de soep.
Roer de soep tijdens het garen regelmatig even om. Voeg prei t/m ketjap toe, laat 10-15 min. meegaren. Proef af op zout. Bind de soep desgewenst met de piepers en serveer hem bij vers roggebrood met ontbijt- of katenspek (of bacon).
Eet ze!
Alma