Slome tomaten, h-e-e-l langzaam in de oven gestoofde tomaten, met basilicum

Voor 4 personen

8 rijpe tomaten van eigen teelt (of rijpe trostomaten)
goeie olijfolie extra vergine
16 blaadjes basilicum
½ el. grof zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
2 tenen knoflook, zeer fijngehakt
ook nodig: een grote braadslee, of een grote platte ovenschaal

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 °C.* Smeer de braadslee in met een dun laagje olie, zo dat de bodem geheel bedekt is. Strooi er nu het zout over. Halveer de tomaten en leg ze in de braadslee. Stop onder elke tomatenhelft een blaadje basilicum. Bestrooi de tomaathelften met peper en knoflook en druppel over het geheel zo'n 2-3 el. olie.
Schuif de braadslee 1 uur in de oven (zet de wekker), schakel de oven uit en laat de tomaten in de oven afkoelen. Haal desgewenst het velletje eraf dat nu vrijwel los op de tomaten ligt.
Serveer 4 helften per persoon. Begiet ze voor serveren met een scheutje van de geurige saus die in de braadslee achter is gebleven.
Erg lekker bij een omelet, of bij gnocchi (deegknoedeltjes van aardappel en meel, precies goed gegaard en bestrooid met versgeraspte Parmezaanse kaas en eventueel wat room), of bij een mooi opgemaakte schotel met verschillende soorten vleeswaren, of als voorgerechtje, dan versierd met hartige zwarte olijven.

* gebruik de ovenhitte energiezuinig: je kunt bijv. tegelijkertijd enkele (schone) weckpotten in de oven zetten om te steriliseren. Of verhoog de temperatuur na het stoven naar 175 °C en bak een cake.

Alma

Aanmelden nieuwsbrief
captcha