Escargots in een jas (oftewel: koken uit de voorraadkast)

Opeten! Dat vinden velen de beste oplossing voor het probleem SLAK IN DE TUIN... Maar neem voor dit recept de officiële wijngaardslakken.

Escargots met kruidenboter is jaren-zeventig-bistro-eten tot en met, maar soms kun je voor zulk ogenschijnlijk bijna vergeten heerlijks vallen, om te merken dat bistrogerechten weer helemaal in zijn.... Slakken zijn niet aan iedereen besteed, ik weet het. Mocht je gruwelen van de ge­dach­te, denk dan razendsnel 'champignon' en lees gewoon door: jij komt zo aan bod!

Het recept voor deze escargots prijkt in Ob­sessi­ons van die twee malle maar goeie koks Clarissa Dickson-Wright en Jennifer Paterson, die enkele decennia geleden alweer over ons scherm crossten in een motor-met-zijspan, op zoek naar Britse lekkernijen. Uit Dickson-Wrights intro: 'Ik be­dacht het ge­recht toen ik gasten over de vloer kreeg en ont­dekte dat ik slechts beschik­te over twee grote blikken escar­gots. Ik hoop dat u het eens wilt proberen, en lekker vindt.'

Clarissa schrijft als 2e ingrediënt groene aspergetopjes voor, maar ik probeerde het met stukjes artisjokhart. Vers het lekkers, uiteraard, maar goeie uit blik - afgespoeld en uitgelekt - werken ook.

Voor acht 'slakkenpakjes' of het alternatief 'champignonpakketjes':

20 slakken uit blik of 20 kleine champig­nons
10 'slak­grote' stukjes arti­sjok­hart, uit blik, afge­spoeld en uitge­lekt)
50 g ansjo­visfi­letjes, uitgelekt en fijngehakt
2 knoflookte­nen, fijnge­hakt
1 wijnglas droge sherry
vers­ge­malen zwarte peper
16 plak­jes bladerdeeg
1 ei, losgeklopt met wat melk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bak de champignons kof­fiebruin in gezouten roomboter en bestrooi ze met zwarte peper.
Meng de artisjokken met de slakken (of champignons), ansjo­vis, knoflook, sherry en peper. Verdeel het mengsel over 8 plakjes bladerdeeg - laat zonodig uitlekken - en dek ze toe met de overige plakjes, druk de randen aan. Geef daarin sierlijke keepjes met een vork, dat helpt de boel ook bij elkaar te houden. Bestrijk de deegpakketjes met het eimengsel. Snijd er aan een bovenzijde er een keepje in om de stoom te laten ont­snap­pen. Bak de pakketjes in 15-20 min. gaar en goudbruin in de oven.
Ook lekker als hoofdgerecht, aangevuld met sla en brood of Franse frietjes. En in een kleinere versie worden het sierlijke ca­napés, voor bij de borrel.

Eet ze!

Alma

Aanmelden nieuwsbrief
captcha