Ma'hshi koussa, gevulde Libanese courgettes

Libanese koks en gastvrouwen en -heren in restaurants bezigen graag de vriendelijke uitdrukking T'fad­alou, kom aan mijn tafel en eet. Zo ook de Australisch/Libanese kok en restauranthoudster Abla Ammad die ooit een mooie selectie van haar heerlijke gerechten selecteerde voor The Leba­nese Kitchen. Ik pik er een lekker recept uit met courgettes, rijst en lamsvlees. Want hier is het ant­woord op de vraag: wat moet ik nu weer eens met courgettes doen? Vullen! (Abla gebruikt zeer kleine pompoenen, dus paste ik het recept op courgetteniveau aan). Eet ze met vier personen op, of met twee, en bewaar de helft voor de volgende dag: ook koel zijn ze heerlijk!

Voor 4 personen

12 kleine courgettes (max 15 cm)
2 tl zout
2 volle el tomatenpuree
water
voor de vulling:
1 grote kop langkorrelige rijst, gewassen en uitgelekt
250 gram mager lamsgehakt (zoek het vlees zelf uit en laat het de slager draaien)
1-2 tl gemalen 'all spice'
1 tl versgemalen zwarte peper
4 tl zout
½ el gesmolten boter
1 kleine tomaat, in blok­jes

Bereiding

Snijd de toppen (bewaar die) en de onderkantjes van de courg­et­tes en hol ze uit met een aardappelboor tot er een bastje overblijft van een halve centimeter. Boor niet door tot het eind: die kant moet dicht­ blijven. Doe 2 theelepels zout in een kom water, was de courg­ettes erin en laat ze uitlekken. Meng alle ingredi­ënten voor de vulling goed met elkaar en prop de courg­ettes ermee vol (voorzichtig, het gaat het beste met je vingers). Laat aan boven- en onderzijde een ruimte van 2 cm over. Steek de topjes en onderkantjes aan de gevulde basten vast met cocktailprikkers.

Leg de courgettes in een lage brede pan of een kingsize koekenpan waarin ze precies passen. Meet een halve liter water af, roer daar zout en tomatenpuree door en giet over de courgettes. Neem zonodig meer water, de courgettes moeten net aan bedekt zijn met vocht.

Breng ze op hoog vuur aan de kook en kook ze onaf­gedekt in 1 uur op zacht vuur gaar. Dat lijkt erg lang, maar bedenk dat de rijst ook moet garen. Bovendien ontwikkelen de smaken zich zo prachtig. Yum!

Alma

Aanmelden nieuwsbrief
captcha