Moestuincursussen in 2020
door Alma Huisken:

 

1. Biologisch moestuinieren - Biologisch als Basis

2. Cursus Biodynamisch Moestuinieren - De Levenskrachtige Biodynamische Tuin

3. Cursus Permacultuur - Geschapen Synergie

4. Biologisch Moestuinieren - De Praktijkcursus.

 

 

De data en locaties zijn bekend!

 

Je kunt je NU aanmelden.

 

Meer info

 

Direct aanmelden

 

 


 

 

 


 

 

 

Klassieke huzarensalade (ook V)

Had een huzaar nooit tijd voor een warme maaltijd? Hij, die hoorde bij de lichte ruiterij, gekleed ging in een korte mantel met tressen en zich hoedde in een berenmuts, gaf zijn naam aan twee gerechten: allebei koud. Wat hij er zelf precies mee te maken had, blijft duister. Opvallend is wel dat in de salade van de huszár, het Hongaarse stamwoord voor de ruiter, ingrediënten circuleren die in Midden- en Oost-Europa tot de echte keukenvoorraad behoorden: aardappels, augurken en uitjes, doorgaans gemengd met kalfsvlees. Indien met zorg omringd is zo'n mooi uitgeba¬lanceerde koude schotel het volledig waard om als souper te serveren, of als rijke picknick!
Voor 2 huzaren of 3 - 4 gewone eters...   

De salade:

8 vaste, geschilde en gekookte aardappels (Charlotte, Nicola)
250 g koud kalfsvlees of beenham-aan-een-stukje
(V: blokjes opperbeste rooktofu en/of stukjes gebakken champignons)
3 frisse appels, geschild, klokhuis verwijderd
2 hard¬gekookte, gepelde eieren
sap van 1 ci¬troen 
2 hard¬gekookte, gepelde eieren

Snijd alle vaste ingrediënten in dobbelsteen¬tjes en overgiet de appels daarbij met het citroensap. Verkruimel de eieren. Schep die door de massa.

De saus:

1 -2 el. mayonaise
1- 2 el. volle yoghurt of kwark
1-2 el. appelazijn
(meer van alles, indien nodig)
snuf zout
een niet kinderachtige greep pittig paprikapoeder (bijv. Rosenpaprika)

Klop dit alles tot een luchtige dressing en schep die door de salade.

De garnering:

6 zure augurkjes (van eigen teelt!), in waaiers gesneden (yes, retro!)
4 el. zilveruitjes, afgespoeld en uitgelekt
4 el. doperwtjes,  afgespoeld en uitgelekt
3 gekookte bietjes, in fijne blokjes
een handvol cherrytomaatjes, gehalveerd
fijne, mooie slablaadjes
Extra: halfhard gekookte eitjes, gepeld en gehalveerd

Schep de salade als een flauwe berg op een mooie schaal en strijk de bovenzijde glad. Breng de garnering creatief aan en omring de rand volledig met slablaadjes, die je laat glanzen met een beetje vinaigrette. Gebruik je de extra eieren? Leg die dan op de slablaadjes en bestippel ze - hoezo retro?! - met een toefje tomatenpuree.

Geniet ervan!

Alma