Moestuincursussen in 2020
door Alma Huisken:

In verband met de corona maatregelen
zijn alle cursussen voorlopig in de wacht gezet.

Zodra de maatregelen versoepelen en het weer
veilig is om cursussen te geven, volgen hier
de nieuwe data.

In de tussentijd: blijf gezond en houd afstand!

 


 

Toch dringende vragen over (moes)tuinieren?
Dan is dit misschien voor jou:

 

Tuiniers-Advies-Op-Maat abonnement.


Advies voor jou op maat.

 

mail "abonnement" naar
alma@degroeneluwte.nl

 

 


 

 

Een Gloenieuw Boek van Alma Huisken is verschenen:

Omslag Het Groene Kippenboek

Het groene kippenboek

 

 

Bestellen

 

 


 

 

 

Cursussen over Moestuinieren en Permacultuur:

1. Biologisch moestuinieren - Biologisch als Basis

2. Cursus Biodynamisch Moestuinieren - De Levenskrachtige Biodynamische Tuin

3. Cursus Permacultuur - Geschapen Synergie

4. Biologisch Moestuinieren - De Praktijkcursus.

 

De data en locaties volgen

 

Meer info

 


 

 

 

 

 

Slasoep voor 4 personen en/of de vriezer...

Het kan voorkomen dat je in het voorjaar heerlijk royaal sla hebt gezaaid en vergat om dat getrapt te doen, je weet wel: elke week een beetje. Misschien dacht je net als ik ''Hupsakee, alles tegelijk, ik zie wel wat ervan komt''. Dan zit je nu met 24 tot 36 kroppen die je echt niet allemaal tegelijk opkunt. Tenzij je er slasoep van maakt. Een Franse klassieker. Je hebt tenminste 2 grote kroppen nodig voor 4 personen. Of verdubbel het recept evenredig en je kunt een lekkere portie (of twee of drie) in je vriezer stoppen. Hier gaan we.

 

Ingrediënten

2 grote kroppen sla, of 3 kleinere, of 4 kleintjes - je snapt wat ik bedoel
ruim ½ liter eersteklas lichtgezouten bouillon (van groente, gevogelte of kip)
ruim ½ liter melk (of iets meer bouillon en minder melk, of nog meer bouillon en een scheut room; als het samen maar ruim 1 liter is)
6-8 eetlepels verse gedopte kapucijners (of meer, naar smaak)
boter, peper en zout, naar smaak
wat ultrafijn gehakte bieslook en peterselie
eventueel ook: een royale lik huisgemaakte pesto

Bereiding

Begin met de kapucijners, zelf geteeld en eigenhandig gedopt, hoop ik, of anders kakelvers gekocht. Gaar ze in een bodempje water met een klontje boter.

Meng de vloeistoffen voor de soep maar houd een kwart daarvan achter (je weet niet hoeveel water er uit de sla vrijkomt als hij gaart, vandaar).

Was de sla zorgvuldig, laat de bladeren uitlekken en snijd de kroppen in reepjes van 1-1½ cm. Leg ze in een grote pan met dikke bodem en giet de vloeistof erbij. Breng aan de kook en laat dit pruttelen tot de slareepjes zacht zijn.

Pureer de soep, proef een afgekoelde lepel soep en breng hem zo nodig op smaak met de achter­gehouden vloeistof, wat extra room, een klontje boter en peper en zout. Warm dit goed door. Doe nu de kapucij­ners erbij en/of roer de pesto erdoor. Bestrooi de soep met de tuinkruiden en serveer hem met goed brood ernaast. Ja, brood. Dat mag van deze dokter! Smullen maar.

Alma