Mispelmoes

De mispelboompjes in onze tuin - grillig, stevig en klein - mogen zich verheugen in een warme belangstelling van tuinbezoekers. De bloesem is buitengewoon fraai en dan komen die bruine appelachtige vruchten nog, eerst groenbruin en later bruinroze. Dat je het even weet: de Fransen noemen een mispel ‘cul de chien’, hondenkontje... Werp één blik op de vrucht (de onderzijde) en je begrijpt waarom. 
Een veelgestelde vraag luidt: ‘Maar wat doe je met de vruchten?’ Antwoord: laten rijpen (niet rotten) en tot mousse koken.  De zure (of rinse) appels helpen de mousse in te dikken. Als zoetmiddel kies ik graag rozemarijn- of tijmhoning of andere lekkere (bio)honing. Appeldiksap kan ook, net als ahorn- of agavesiroop.
Deze mousse combineert uitstekend met mootjes rijpe, rauwmelkse kaas of witte, rode of blauwe schimmelkazen, of kaasjes die in as rijpten.

Ingrediënten

1-1½ kg rijpe, zachte mispels (of meer)
2 zure appels (of renetten)
250-350 g vloeibare of smeuïge honing (smaak naar voorkeur)
sap van 1 citroen
½ tl gemalen vanille
2 tl gemengde koekkruiden

Ook nodig: passe-vite (roerzeef) en 3-5 brandschone jampotjes met dito deksels

Bereiding

Was de mispels en appels en snijd ze in stukken. Laat pitten, schillen en klokhuizen zitten. Doe al het fruit in een stevige pan met een bodempje water (max. 1 cm), breng dit afgesloten aan de kook en laat op zacht vuur 20 min. pruttelen of langer, tot de mispels zacht zijn (kooktijd is afhankelijk van rijpheid). Doe het fruit door een roerzeef (passe-vite), vang de bruine brij op. Schep de brij terug in de (schoongemaakte) pan, zet die op laag vuur; voeg honing en citroensap toe en roer tot de honing is opgelost. Voeg nu ook vanille en koekkruiden toe. Breng de massa zonder deksel op zacht vuur aan de kook en laat zo’n 3-5 min. inkoken. Schep de mousse in de jampotjes en sluit die. Laat de potjes geheel afkoelen. Koud en ongeopend bewaard gaat de mispelmousse zeker deze hele winter mee. Of vries de moes in, dat gaat ook prima.

Serveren: bij veer- of haarwild, naast krachtige, rauwmelkse kazen of bij warme rijstebrij.

Alma

Aanmelden nieuwsbrief
captcha