Oosters-kruidige spruitjes

November op het platteland is een prachtige tijd. Je ziet weer hazen, reeën, ganzen én bizar-mooie machine­rieën. De eerste keer dat ik een spruitjesrooimachine voorbij zag rijden heb ik mezelf en mijn fiets eens rustig aan de kant van de landweg geparkeerd. Want ik meende dat er een groene caravan met een grote bungalowtent eraan vast door de akkers trok. Ronkend en tamelijk stapvoets. Wat een geweldig appa­raat, dat de spruit­jes stript en meeneemt en de stronken achterlaat. Daarna gaan de schapen op het land, die zichtbaar met smaak van de stron­ken knabbelen. Snelle, super­gezonde spruit­jes van­daag, kort ge­blan­cheerd en fluks gewokt.

Ingrediënten voor 2 pers:

1 pakje gerookte tofu, in niet te dikke reepjes gesneden

 500 g kleine spruitjes (schoon gewicht)

stukje gember van 3-4 cm

half of heel rood Spaanse peper­tje

2 knof­looktenen; zout

200 g eiermie of dunne bami

100 g taugé

 scheutje neutrale o­lie

2 el. sesamzaad

2 tl.- 1 el. sesam­olie

Bereiding

Blancheer de spruitjes 5 min., spoel ze koud af, laat ze uitlekken en halveer ze. Roerbak in een voorverwarmde wok, wadjan of stevige koekenpan in een scheutje goed hete olie een geurig mengsel­tje van fijnge­hakte gember, peper, knoflook en wat zout, geduren­de 1 minuut. Haal het gembermengseltje eruit. Voeg zo nodig nog iets olie toe en bak de tofu­reepjes om en om tot ze knapperig en goudbruin zijn (circa 5 min.). Bestrooi ze met zout en schep ze door het gember­meng­seltje. Voeg zo nodig nog iets extra olie en nu ook de sesamolie toe, roerbak de spruitjeshelften tot ze beetgaar zijn (2-4 min.), voeg taugé, sesam­zaad, tofu (met gember et cete­ra) toe en roerbak het geheel nog 1-2 min. Intussen: gaar de mie volgens voor­schrift op de verpakking, verdeel over de borden en schep de gekruide spruitjes met taugé erop.

 

Lekker genieten!

Alma

Aanmelden nieuwsbrief
captcha