Oosters-kruidige spruitjes
November op het platteland is een prachtige tijd. Je ziet weer hazen, reeën, ganzen én bizar-mooie machinerieën. De eerste keer dat ik een spruitjesrooimachine voorbij zag rijden heb ik mezelf en mijn fiets eens rustig aan de kant van de landweg geparkeerd. Want ik meende dat er een groene caravan met een grote bungalowtent eraan vast door de akkers trok. Ronkend en tamelijk stapvoets. Wat een geweldig apparaat, dat de spruitjes stript en meeneemt en de stronken achterlaat. Daarna gaan de schapen op het land, die zichtbaar met smaak van de stronken knabbelen. Snelle, supergezonde spruitjes vandaag, kort geblancheerd en fluks gewokt.
Ingrediënten voor 2 pers:
1 pakje gerookte tofu, in niet te dikke reepjes gesneden
500 g kleine spruitjes (schoon gewicht)
stukje gember van 3-4 cm
half of heel rood Spaanse pepertje
2 knoflooktenen; zout
200 g eiermie of dunne bami
100 g taugé
scheutje neutrale olie
2 el. sesamzaad
2 tl.- 1 el. sesamolie
Bereiding
Blancheer de spruitjes 5 min., spoel ze koud af, laat ze uitlekken en halveer ze. Roerbak in een voorverwarmde wok, wadjan of stevige koekenpan in een scheutje goed hete olie een geurig mengseltje van fijngehakte gember, peper, knoflook en wat zout, gedurende 1 minuut. Haal het gembermengseltje eruit. Voeg zo nodig nog iets olie toe en bak de tofureepjes om en om tot ze knapperig en goudbruin zijn (circa 5 min.). Bestrooi ze met zout en schep ze door het gembermengseltje. Voeg zo nodig nog iets extra olie en nu ook de sesamolie toe, roerbak de spruitjeshelften tot ze beetgaar zijn (2-4 min.), voeg taugé, sesamzaad, tofu (met gember et cetera) toe en roerbak het geheel nog 1-2 min. Intussen: gaar de mie volgens voorschrift op de verpakking, verdeel over de borden en schep de gekruide spruitjes met taugé erop.
Lekker genieten!
Alma