Twentse brandnetelstamppot
Hij is de verschoppeling van elke moes- en siertuin, maar feitelijk verdienen brandnetels een ereplek, want ze trekken massa's vlinders aan. Bovendien kunnen de jonge toppen in de soep, of in de stamppot, zoals in dit oude Twentse recept. Brandnetels kun je natuurlijk zelf plukken of knippen (met stevige tuinhandschoenen aan), maar alleen op 'schone' plaatsen, waar geen auto's langsrijden. Uit de tuin is vaak de veiligste plek. Op boerenmarkten en in eko-winkels worden soms zakken brandneteltoppen verkocht. (Of maak deze stamppot met wilde spinazie, snijbiet, raapsteeltjes, ezelsoren, winterpostelein of paksoi).
Ingrediënten voor 4 personen:
1,5 kg kruimige aardappels
scheut melk (van koe, geit of sojaboon)
75-100 g boter
1 losgeklopt ei
gemalen foelie
versgemalen witte peper
1 sjalotje, zeer fijn gesnipperd
klontje boter
2 vergieten vol brandneteltoppen
boter
100-150 g oude, fijn verbrokkelende brandnetelkaas.
Bereiding
Kook de aardappels in de schil, pel ze, druk ze door de aardappelknijper en meng ze met (verwarmde) melk en boter plus foelie en peper (naar smaak). Houd warm. Intussen: fruit het sjalotje zacht in hete boter. Was de brandneteltoppen, laat goed uitlekken, voeg toe aan de sjalotjes en stoof ze afgesloten 10 min; giet er zo nodig iets heet water bij. Laat de toppen uitlekken (gebruik het vocht in soep), snijd ze fijner en roer ze met de brokjes kaas door de aardappelpuree. Geniet van deze eenvoudige, maar ongelooflijk lekkere en gezonde maaltijd.
Eet er lekker van!
Alma