Moestuincursussen in 2020
door Alma Huisken:

In verband met de corona maatregelen
zijn alle cursussen voorlopig in de wacht gezet.

Zodra de maatregelen versoepelen en het weer
veilig is om cursussen te geven, volgen hier
de nieuwe data.

In de tussentijd: blijf gezond en houd afstand!

 


 

Toch dringende vragen over (moes)tuinieren?
Dan is dit misschien voor jou:

 

Tuiniers-Advies-Op-Maat abonnement.


Advies voor jou op maat.

 

mail "abonnement" naar
alma@degroeneluwte.nl

 

 


 

 

Een Gloenieuw Boek van Alma Huisken is verschenen:

Omslag Het Groene Kippenboek

Het groene kippenboek

 

 

Bestellen

 

 


 

 

 

Cursussen over Moestuinieren en Permacultuur:

1. Biologisch moestuinieren - Biologisch als Basis

2. Cursus Biodynamisch Moestuinieren - De Levenskrachtige Biodynamische Tuin

3. Cursus Permacultuur - Geschapen Synergie

4. Biologisch Moestuinieren - De Praktijkcursus.

 

De data en locaties volgen

 

Meer info

 


 

 

 

 

 

Gekonfijte citrus

Dit lijkt helemaal geen voorjaarsrecept maar is het toch wel, omdat de friszoete smaak zo prachtig uitkomt in  koekjes, cakes of taarten, en zelfs in een zoete omelet. Die kennen wij hier in Nederland niet zo, maar zoete omeletten smaken geweldig. En voor koekjes, cakes taarten en zulke omeletten heb je eieren nodig... en zo kom ik vanzelf weer bij de lente uit! Bovendien, citrus is er nu nog volop en de eerste dikschillige citroenen zag ik alweer in de biowinkel. Die zijn perfect!

Ingredi├źnten

5 bio sinaasappels
5 bio citroenen (liefst dikschillige)
5 grapefruits
2 theelepels zout
1250 g suiker (ja, ruim 1 kg!)
ook nodig: brandschone/gesteriliseerde jampotjes met dito deksels

Bereiding

Halveer het fruit, pers het sap eruit en drink het lekker op. Doe de schillen in een grote schaal (niet van aluminium), bestrooi ze met het zout en bedek ze met koud water. Laat dit op een koele plaats 24 uur staan.
De volgende dag: gooi het weekwater weg, doe de schillen in een grote pan en bedek met vers koud water. Breng aan de kook en laat het geheel nu heel langzaam bubbelen tot de schil zacht is (in ca. 3 uur). Schep de schillen eruit, gooi het water weg. Schraap alle pulpresten uit de schillen maar laat de witte delen zitten. Snijd de schillen in mooie lange strookjes.

Los de suiker op in 750 ml water, breng het aan de kook, voeg de citrusstrookjes toe en laat dit alles zachtjes pruttelen tot de citrus doorzichtig lijkt (in 30-60 min.) en de laatste siroopdruppel een draadje vormt als je die van een lepel laat lopen. Haal de citrus er met een schuimspaan uit, verdeel ze over de jampotjes, giet de hele siroop erbij, draai de potten dicht en bewaar ze op een koele, donkere plek of in de koelkast. Je gekonfijte citrus blijft zeker 6-8 weken goed.
Alternatieve methode vanaf ''haal de citrus er met een schuimspaan uit'': spreid de citrusstrookjes uit over bakplaten (bedekt met bakpapier) en laat ze 3-60 min. afkoelen. Bestrooi ze dan rijkelijk met suiker en bewaar ze in brandschone, afgesloten glazen (weck)potten tot gebruik.

Geniet ervan!

Alma