Boekomslag Met mest en vork - Alma Huisken en Doortje Stellwagen
ISBN: 9789047704478
prijs: € 48,50
paperback, 630 pag.
Uitgeverij: Lemniscaat
Bestellen/kopen

Met mest en vork

verhalen, foto's en 125 recepten uit De Groene Luwte

Alma Huisken & Doortje Stellwagen

Is Met mest en vork een kookboek? Beslist, dankzij 125 beproefde seizoensrecepten waarvan vele vegetarisch. Aanschuiven en mee-eten!

Is Met mest en vork een natuurboek? Natuurlijk, met al die schitterende foto’s en liefdevolle verhalen over dier, plant en ecologie die fraai door het hele boek desemen.

Is Met mest en vork een tuinboek? Jazeker. Bij iedereen die erin bladert welt onmiddellijk de drang op zelf iets te telen, al is het in een afwasteiltje – en het boek biedt daarbij uitmuntende hulp.

Met mest en vork genomineerd voor de Jan Wolkers-prijs 2013, de prijs voor het beste natuurboek van Nederland.

‘Wanneer je beweert tuinliefhebber te zijn en je hebt het schitterende boek Met mest en vork van Alma Huisken en Doortje Stellwagen nog niet in huis dan ben je een beetje een jokkebrok. Beweer je dat je heel erg van vers eten houdt en zo graag lekker kookt en je hebt Met mest en vork nog niet in huis dan heb je ook een lange neus. Ik moet even aandringen, omdat jullie anders zo voor aap staan. Gauw halen dat boek. Uitgeverij Lemniscaat. ‘
- Felix Wilbrink in De Telegraaf

'Is het een (moes)tuinboek? Ja. Is het een kookboek? Ook. en een verhaalboek, prachtig fotoboek, klusboek, natuurboek, beestenboek, smulboek, grinnikboek, dagboek, filosofieboek en lifestyleboek.'Dat wil ik ook!', denk je op elke pagina.'
- Loethe Olthuis in De Volkskrant

'En hoeveel zin krijg je niet in dat [tuin] werk als je het enorme dikke jaaromvattende boek Met mest en vork gaat lezen van Huisken, culinair-schrijfster en moestuinierster, en Stellwagen, fotografe, coach en eveneens moestuinierster. (…) Hoewel het heerlijk is om over die grote tuin met zijn lopende en gewortelde bewoners te lezen, kan iemand die zoiets niet heeft, wil, kan of durft ook een goed moestuingevoel ontwikkelen in een flinke bak van nog geen vierkante meter groot. Dit boek wemelt van de aanbevelingen en aanwijzingen om zoiets te doen.
 (…) in het maartse of het aprilzonnetje gaan zitten met op schoot Met mest en vork en Huiskens aanstekelijke verhalen lezen over de kippen die zodra de sneeuw weg is in de zon gaan liggen loungen, over de tuinen van Sissinghurst, over kringlopen en bijenvolken en over al het werk dat er gedaan moet worden om min of meer (maar natuurlijk nooit echt helemaal) zelfvoorzienend te zijn. En als je van dat lezen en van het gretig kijken naar de adembenemende foto’s hongerig bent geworden, dan blader je naar de recepten die bij elke maand staan en dan maak je iets dat je echt verdiend hebt. Ga ik ook doen.'
-Marjoleine de Vos in NRC

‘Wat een overdaad aan lees- en kijkgenot, wat een kennis van zaken, wat een heerlijk, aanstekelijk boek. Zelfs een onderwerp als “zelf composteren” wordt in Alma’s handen ronduit unputdownable. Dit is literaire non-fictie waar de liefde voor het leven vanaf spat. Laat mij na dit bestaan maar terugkeren als prei of pastinaak in De Groene Luwte.’
Renate Dorrestein, schrijfster

‘Dat wil ik ook! denkt de lezer onafgebroken jaloers. Ook met klompen door de sneeuw, ook een bijenvolk in de tuin en steeds maar oogsten, oogsten, oogsten. Niets lijkt onmogelijk als je dit boek leest.’
Marjoleine de Vos, NRC redacteur, dichter

'Dit boek gaat over het Echte Leven. Het Leven met beide benen op de grond en de handen er in. Een boek om van te smullen. Vol prachtige verhalen, foto’s en recepten. Wat kan die vrouw mooi schrijven! En wat een leven! Een rijk en heerlijk boek.
- Bram van der Vlugt, acteur, liefhebber van het platteland

'Door de stijlvolle, sfeervolle fotografie van Doortje Stellwagen krijg je direct zin om de tuin in te gaan. De fotografe heeft veel gevoel voor details zonder het geheel uit het oog te verliezen. Haar werk is met liefde gemaakt!'
- Ruben Smit, ecoloog, fotograaf

‘Dit is een boek van respect en vreugde: respect voor de aarde, voor de natuur, voor het wonder van het leven - vreugde in tuinieren en in het bereiden van voedsel. En het is hoogst aanstekelijk...’
Matthijs Schouten, hoogleraar ecologie en filosofie van het natuurherstel (Wageningen) en hoogleraar natuur- en landschapsbescherming University College Cork (Ierland )


‘Het optimisme spat van de pagina’s. Hoe klein je tuin of balkon ook is, of je nu op tienhoog of in een villa woont, dit boek inspireert en geeft je praktische tips om een stapje dichterbij die levens wijze te komen. En het is ook nog ontzaglijk leuk om te lezen.’

Loethe Olthuis, culinair schrijver en duurzaamheidsjournalist

‘Jullie boeken gaan mee naar bed, de keuken en de tuin. Wat een enthousiasme, schitterende foto’s, goeie tips en levenslust!’

Een lezer      

De auteurs over Met mest en vork

Doortje: ‘Dit is ons droomboek dat we van en met uitgeverij Lemniscaat mochten maakten, zonder restricties, met honderden foto’s, in een prachtig verzorgde uitgave. Als fotograaf geeft het me enorm veel voldoening om mijn beelden zo mooi en op royaal formaat weergegeven te zien. Met mest en vork vertegenwoordigt onze band met het land, de tuin, het dierenleven én de omgeving, zoals het Lauwersmeergebied en de waddenkust waar ik erg graag fotografeer. In de breedste zin des woords bieden we onze lezers al onze huidige kennis en kunde aan over tuinieren en ecologisch(er) leven. We werkten er drie jaar keihard aan, met liefde en plezier, en het resultaat is ernaar, denk ik: ruim 600 pagina’s foto’s, verhalen en dagboeknotities plus zeer uitgebreide tuin- en teeltips en recepten, waarvan 70% vegetarisch.’


Alma: ‘En daarnaast bevat Met mest en vork in de vijf annexen ook een vracht aan achtergrondinformatie over ecologie, permacultuur en biologische en biodynamische teelt, van leesstukken tot praktische instructies over hoe je een eenvoudige moestuin of moesbak inricht. De eerste reacties zijn geweldig! Lezers vertellen ons hoe gecharmeerd ze zijn van de warmte en humor die uit het boek spreken. Heerlijk. Bij het maken vond ik het heel bijzonder om de tekeningen te maken én extra ‘’minivertellingen’’ te schrijven die je her en der in het boek tegenkomt, bijvoorbeeld over een boom (de iep) en een vrucht (de appel), en over  tuinarchitectuur en inspirerende mensen en plekken, zoals Adam Nicolson en Sissinghurst.’

Een greep uit de 125 recepten:

Pommes duchesses, hertoginnenaardappeltjes
Aardbeienjam, met een vleugje munt
Likeur van angelica met anijs, venkel en koriander
Ierse appelkruimeltaart
Artisjokken met frisse basilicum-chèvresaus
Blanke balkenbrij met zuidvruchten
Lucie’s cake met blauwe bessen
Bietjes, ingelegd in rode wijn en specerijen
Rokerige pesto van bladpeterselie
Bruine bonensoep met maïs, selderij en madera
Carne con chile y friyoles (de echte chile con carne)
Geitenbout, gestoofd, met uien, abrikozen, olijven en wijn
Hazenboutjes met rozemarijn, Bourgogne en chocola
Kwarktoetje, met druiven, hazelnoten en honing
Kate & Sydney pie (Londense steak & kidney pie)
Oma’s kippensoep, met foelie en citroenzeste
Mispeljam, met citroen, oosterse specerijen en gember
Kruudmoes, oostelijke klassieker
Okrosjka mjasnaja, friszure, koude Russische soep
Peultjes met crème van raapsteeltjes en bosknoflook
Pompoen, gnocchi van, met salie-citroenboter
Rabarbermoes met lievevrouwebedstro
Schorseneren met milde mosterddressing en hazelnoten
Siroop van paardebloemen en lievevrouwebedstro
Sperzieboontjes in bouillon met 20 knoflooktenen en room
Verse tagliatelle met zeekraal, in mosterd-bieslooksaus
Stevige tomatensoep met basilicum en kaas
Tuinboontoppen, gesmoord in witte wijn
Vermicelles van tamme kastanjes, met slagroom
Vlierbloesem/appellimonade
Zwitserse walnoottaart van Priska