icon-twitter


ISBN: 9789059563902
prijs: € 19,95
 paperback, 176 pag.
Uitgeverij: Fontaine
Bestellen/kopen

Van het land

Een boek dat voedt

Doortje: ‘Van het land is een ode aan alles wat ons voedt. En dat bedoelen we in meerdere opzichten: van onze band met de aarde tot de oogst van het land. Onderverdeeld in twaalf maanden geven we in het ritme van het jaar onze impressies weer, met onze tuin als ijkpunt. Dit doen we verhalend, fotograferend, kijkend naar de natuur en kokend, natuurlijk. Ook biedt elk hoofdstuk tuintips die slaan op dat betreffende tijdstip van het jaar, voornamelijk gericht op de moestuin. Dat jaarritme keert ook terug in de 80 recepten en hun ingrediënten: eieren en het eerste bladgroen in de lente, jonge peulvruchten en bessen in de vroege zomer, tomaten, courgettes, sperziebonen en appels in augustus en september, paddestoelen, kweeperen en noten in de herfst en steviger schotels in de winter.’

Een boek vol levende natuur

Alma: ‘Na het uitverkochte Groentje in de moestuin werd Van het land het tweede boek waarin we ruimhartig aandacht besteden aan biologische moestuinieren. Maar dat niet alleen! Onze ‘oversteek’ van stad naar platteland komt erin voor, we introduceren onze kippen, ganzen en bijen, geven allerlei tuintips en daarnaast suggesties om te ‘genieten van een groener leven’, zoals de ondertitel luidt. En die ondertitel is niet voor niets gekozen. Leven in samenhang met Moeder Aarde is ons streven, voortkomend uit ons ontzag voor de natuur en de wetenschap dat je zelf zo sterk kunt bijdragen aan de vruchtbaarheid en schoonheid van een deeltje van deze wereld.  Daarnaast is het ongelooflijke nuttig - en het scheelt veel tijd! - om kostbare materialen te hergebruiken, zeker als je weet dat ze weer ten goede komen aan de gewassen en dieren in de tuin. Een appelschil, een eierschaal en een stukje bruin karton zijn de opmaat voor nieuw leven en verse oogsten!’

Een boek over de seizoenen

Doortje: ‘Uiteraard biedt het boek seizoensrecepten en dat zijn beslist andere dan in Met mest en vork, want we proberen altijd fris en vernieuwend te blijven. De bereidingen met vlees en vis (altijd van de best mogelijke herkomst) zijn  bescheiden aanwezig en komen bijna alleen in daartoe geijkte jaargetijden voor. Alles wat we hier telen of vinden (tot aan ‘on’kruiden toe) bevat zoveel kracht, en is zo verschrikkelijk lekker - dat we daaruit overwegend, en met plezier, onze maaltijden samenstellen.
Alma: Van het land kreeg prachtige kritieken en bracht een golf van reacties teweeg bij zijn vele lezers, die ons enthousiaste en hartverwarmende mails zonden. Het werd  tweemaal herdrukt, waarvan één keer in paperback, en tot onze verrassing verscheen er ook een Duitse uitgave van Vom lande, die alleen bij ons te koop is.’

Een kleine keus uit de 80 recepten:

Boerenkoolstamppot met roquefort en truffel
Meidoornlikeur
Blini met morieljes
Garnalen ‘gezet’ met zeekraal
Handgeklopte mayonaise
Radijsjes met bokking en brood
Spelt uit de hooikist
Dinkelspätzle
Gebakken spruitjes met tamme kastanjes
Hete Bliksem
Bramenjam
‘Haggis’ van brandnetel, groenten en jus van malt whisky
Zwitserse uiensoep met tijm, ui en druiven
Boerenkoolstamppot met roquefort en truffel
Tomatenketchup met basilicum
London Particular (erwtjessoep)
Kruidige bietjes met linzen
Middeleeuwse koek van vijgen
Duif met spek en savooienkool
Met kaas gevulde walnoten
Sussex Pond Pudding

Reacties uit de media en van lezers over