icon-twitter

WORKSHOP DICHTER BIJ DE BIJ

door Alma Huisken

Alles over het nut én het wonder van wilde en honingbijen.

We bekijken de honingbijvolken in de tuin van De Groene Luwte en leren over de prachtige planten waarmee je insecten een geweldig plezier doet, bijna het hele jaar door.We besluiten met het maken van bloemzaadbommetjes om mee te nemen en uit te strooien in je eigen tuin... of elders (denk: guerilla gardening!)

Deze workshop is voor iedereen die hart heeft voor bijen, hommels, vlinders én een bloeiende omgeving! Het fascinerende leven van bijen is enorm de moeite waard en er valt een heleboel over te zeggen (en te schrijven: Alma's nieuwste boek heet: Dichter bij de bij, met als ondertitel: op weg naar natuurlijk imkeren).

Alma en haar bijen

Alma is behalve auteur en moestuinier ook biodynamisch imker. Alma wint uit haar volken nauwelijks tot geen honing en behandelt de bijen niet tegen ziekten. De bijen mogen hun honing lekker zelf houden, als winter- en noodvoorraad, en zijn dus gevrijwaard van chemische middelen in hun kast of op hun lijfjes. Wel zorgt Alma voor een zeer rijke habitat in De Groene Luwte, zodat de bijen (bijna) al hun voeding hier, in deze biologische/biodynamische tuin, kunnen vinden. Hun honing zit van nature vol met mineralen, en dat is precies wat ze nodig hebben om sterk en gezond te zijn, zo sterk en gezond dat ze ziekten of bedreigingen van buitenaf aan kunnen.

Aanpak

De workshop vindt plaats in De Groene Luwte te Molenrij.
Terwijl je geniet van koffie of thee met een honingwafel (what else?!) neemt Alma je verhalend mee de bijenwereld in die haar betovert. Na haar verhaal - vragen zijn welkom, uiteraard - ga je met haar de tuin in van De Groene Luwte om de bijenactiviteit te bekijken,van een veilige afstand. (Gouden tip: neem een verrekijker mee!) Je ziet de bijen en hun bijenkasten, die verschillend van vorm zijn: eentje lijkt op de traditionele kast (maar is aangepast aan biodynamische imkerij) en er is een speciaal ontworpen en vervaardigde biodynamische kast. Daarover geeft Alma je graag ook ter plekke uitleg, want de bd-wijze van bijen houden gaat uit van de bij, en niet van honingwinning. Ook toont ze je specifieke bijenbloemen die je zelf gemakkelijk kunt zaaien en geeft je allerlei tips over wat je kunt doen om de bijenwereld (en daarmee je eigen wereld) te verrijken.

Aan het eind van de workshop maak je met haar bloemenzaadbommetjes, die je meekrijgt om uit te strooien.
Ook ontvang je het recept om ze zelf thuis te maken. (Bio-zaden voor de bommetjes zijn hier te koop).
Alma signeert graag haar nieuwe boek Dichterbij de bij en doet er een bijenfotokaart voor je bij.

Prijs

De prijs van de workshop: € 40,00 all-in.

Datum

 zondag 22 april 2018 van 10.00-12.30 uur

Aanmelding

Je kunt je direct aanmelden via het aanmeldformulier.
Na je aanmelding ontvang je een bevestiging met betalingsverzoek en tips voor de dag.