WORKSHOP DICHTER BIJ DE BIJ

door Alma Huisken

 

Over onmisbare en wondermooie wezentjes: bijen en andere insecten.

Elke bij telt.... en elk insect telt! In deze workshop leer je door kennis te maken met de honingbijvolken in de tuin van De Groene Luwte wat je voor bijen én andere insecten kunt betekenen. Tipje van de sluier? Elke bloem telt... En daarmee gaan we in deze workshop praktisch aan de slag, door ter plekke bloemzaadbommetjes te maken die je meeneemt naar huis!

Je hoort het vaak zeggen: zonder bijen verliezen we ongeveer de helft van onze fruit- en groentesoorten. Maar is dat niet een kortzichtige visie? We verliezen immers eerst de insectenstand?! Niet alleen de honingbijen, wilde bijen, vlinders, zweefvliegen die onze gewassen bestuiven, maar ook minder populaire insecten als vliegen... En diie horen net zo goed in een ecologische keten thuis, want zonder vliegen geen duikelende zwaluwen in de lucht, geen blauwborstjes en grauwe vliegenvangers langs de sloten, zelfs geen merels meer in je tuin...

De oplossing is de simpelheid zelve. Bloemen zaaien! Bollen en planten poten! Ook al heb je alleen maar bloembakken, elk bloemetje telt. Dus kijken we in de tuin van De Groene Luwte naar fraaie planten waarmee je insecten het grootste plezier doet, bijna het hele jaar door. En we pakken de zaken direct aan, door bloemzaadbommetjes te maken. Die neem je mee en kun je uitstrooien in je eigen tuin... of op kale, schrale plekken in je omgeving (denk: guerilla gardening!)

Deze workshop is voor iedereen die hart heeft voor bijen, hommels, vlinders, andere insecten én een bloeiende omgeving!

 

Alma en haar bijen

Alma is behalve auteur en moestuinier ook biodynamisch imker.
De bijen mogen al hun honing lekker zelf houden, als winter- en noodvoorraad. Alma behandelt de volken niet tegen ziekten en zo zijn ze gevrijwaard van chemische middelen in hun kast of op hun lijfjes.
Alma's antwoord op de teruggang in de bijen- en insectenstand: ''Zorgen voor een zeer rijke en lang doorgaande habitat in De Groene Luwte, zodat de bijen het leeuwendeel van al hun voeding hier, in deze biologische/biodynamische tuin, kunnen vinden. Hun honing zit van nature vol met mineralen, en dat is precies wat ze nodig hebben om sterk en gezond te zijn, zo sterk en gezond dat ze ziekten of bedreigingen van buitenaf aan kunnen.''

Aanpak

De workshop vindt plaats in De Groene Luwte te Molenrij.
Terwijl je geniet van koffie of thee met een honingwafel (what else?!) neemt Alma je verhalend mee de bijenwereld in die haar betovert. Na haar verhaal - vragen zijn welkom, uiteraard - ga je met haar de tuin in van De Groene Luwte om de bijenactiviteit te bekijken,van een veilige afstand. (Gouden tip: neem een verrekijker mee!) Je ziet de bijen en hun bijenkasten, die verschillend van vorm zijn: eentje lijkt op de traditionele kast (maar is aangepast aan biodynamische imkerij) en er is een speciaal ontworpen en vervaardigde biodynamische kast. Daarover geeft Alma je graag ook ter plekke uitleg, want de bd-wijze van bijen houden gaat uit van de bij, en niet van honingwinning. Ook toont ze je specifieke bijenbloemen die je zelf gemakkelijk kunt zaaien en geeft je allerlei tips over wat je kunt doen om de bijenwereld (en daarmee je eigen wereld) te verrijken.

Aan het eind van de workshop maak je met haar bloemenzaadbommetjes, die je meekrijgt om uit te strooien.
Ook ontvang je het recept om ze zelf thuis te maken. (Bio-zaden voor de bommetjes zijn hier te koop).
Alma signeert graag haar nieuwe boek Dichterbij de bij en doet er een bijenfotokaart voor je bij.

 

Aanmelding

Je kunt je direct aanmelden via het aanmeldformulier.
Na je aanmelding ontvang je een bevestiging met betalingsverzoek en tips voor de dag.