L1020506

Groene boeken

In de webshop zie je een aantal ‘groene’ boeken staan. De onze. Ze gaan over ecologischer (groener) leven, bewuster eten, de band met land, dier en plant, en over zelf lekker veel voedsel telen. Welke boeken zijn dat? Groentje in de moestuin, Van het land, Met mest en vork en Tuinlied, maar ook Groente, Dichter bij de bij en Het groene kippenboek. In elk van deze titels moedig ik jou als lezer van harte aan zelf groente en kruiden te telen, en liefst ook vruchtdragende struiken en bomen.

MG 5632

Groen genot

Als je zelf een moes- of fruittuin hebt, weet je wat voor een genot het is om supermalse sla te eten, zonverwarmde tomaten direct van de plant op te peuzelen (Die geur! Die smaak!) en – als kers op de pudding – dieprode aardbeien te plukken. Bij het zelf kweken pleit ik er vanuit mijn groene idealen en liefde voor de Aarde altijd voor om biologisch of biodynamisch zaad- of pootgoed te gebruiken. Dan weet je zeker dat je uitgangsmateriaal zo zuiver mogelijk is. Andere optie: haal planten die een biologische kwekerij al voor je teelde. In mijn nieuwste boek Tuinlied geef ik je over het hele proces van zaaien tot en met oogsten honderden praktische tips!

Tip: weet je dat er hele kleine appelbomen bestaan die je in een pot kunt kweken? Of op je balkon of stoep? En dat er ook ‘step-overs’ zijn die je als een heggetje langs je tuinpad neerzet en… eroverheen stapt als je naar de schuur loopt? Dus zeg nooit dat jouw tuin te klein is voor een appelboom!
MG 9 3553

Nachtelijk getik(t)

Elk boek begint met een handvol ideeën, vaak gekoppeld aan de behoefte mijn liefde voor de natuur of nieuwe ervaringskennis te delen. Boeken schrijven die veel informatie bevatten, zoals de mijne, is een pittige klus en vraagt om stevig onderzoek. Dat doe ik overdag en ’s avonds, terwijl het schrijven zelf dikwijls 's nachts gebeurt.… Gek? Nee hoor! Sowieso ben ik een vroege vogel, maar 's nachts is het heerlijk stil en kan ik heel geconcentreerd kan werken. Om 5 uur opstaan en gestaag tot 8 uur doorschrijven betekent dat ik de rest van de dag iets anders kan doen… maar intussen wél nabroed op wat ik heb getikt, zodat ik de volgende nacht de tekst bijwerk én met nieuwe ideeën verder ga. 

groente prijzen2

And the winner is…

Naast ‘groene boeken’ schreef ik ook drie titels waarbij de nadruk op culinaire zaken lag: de monografie De Aardappel (alles over de pieper), de bundel Eten (100 favoriete recepten) en het chique receptuurboek La Rive - de smaak van het Amstel; dat was een samenwerking-in-opdracht met de toenmalige chef van restaurant La Rive, in het Amstel Hotel. Ook die drie horen bij mijn oeuvre, dat met Tuinlied erbij nu uit tien boeken bestaat! 

Het is fantastisch als je boeken goed worden ontvangen door media en publiek en dat overkwam mij vaak! Sommige titels mochten zich zelfs in speciale aandacht verheugen. Zo vond Van het land een Duitse uitgever en verscheen het bij de buren als Vom Lande. Groentje in de moestuin werd genomineerd voor De Wina Bornprijs voor culinaire journalistiek en het boek Groente behaalde die prijs! Met mest en vork bereikte de shortlist van de Jan Wolkers Natuurprijs en werd direct na verschijnen door menig recensent en lezer ‘de groene bijbel’ genoemd. Dan knappen de veters van je schoenen, hoor!

M2A0320

De foto's van Doortje

Ik ben er erg gelukkig mee dat Doortje voor zes boeken honderden prachtige foto's maakte, want zonder haar werk zou de sfeer van die uitgaven een pover geheel zijn… De combinatie tekst/beeld werkt vooral goed in de natuur en in tuinen; samen maakten we flink wat natuur- en tuinreportages, in binnen- en buitenland, en natuurlijk schoot en schiet Doortje enorm veel materiaal in onze eigen tuin De Groene Luwte. 

Doortje is er een kei in om de essentie – de ware aard en ziel – van een landschap, tuindeel, bloem of dier vast te leggen. Ze maakte door de jaren ook vrij werk dat op De Deel, in de boerderij, werd geëxposeerd. (Houd vooral ook haar fotoblog in de gaten, waar ze regelmatig nieuwe impressies post!)

Het zaadje van een nieuw boek sluimert en ontkiemt eerst in mijn hoofd, maar al snel vertel ik Doortje wat er in mij omgaat en denkt zij (subtiel, vanaf de zijlijn) met mij mee over wat de kern is, en het doel. Soms voorvoelt zij al eerder dan ik welke kant ik uit zou kunnen gaan. Of biedt ze mij door een bepaalde foto opeens een richting. Daarom noemen wij Groentje in de moestuin, Van het land, Met mest en vork, Dichter bij de bij, Het Groene Kippenboek en Tuinlied meestal ‘onze’ boeken. 

Aanbieding

De meeste van de genoemde boeken vind je in onze webshop! Wil je meer info per boek? Klik op de cover! Kopen kan natuurlijk ook… Elk besteld boek signeren we en ook voegen we een kleine attentie toe. Wandel vooral regelmatig de webshop binnen, want soms doen we spontaan een prettig geprijsde aanbieding!

Bekijk onze webshop